#ДАНСwithme, ден 22: Орешарски, стига хазарт в държавата! Оставка! (галерия)

  • 05 юли 2013 18:54

  • 4847
  • 19
#ДАНСwithme, ден 22: Орешарски, стига хазарт в държавата! Оставка! (галерия)
© Булфото

Вече трета седмица пространството между сградите на Президентството и Министерския съвет е отправна точка за гражданското недоволството срещу кабинета „Орешарски".

Движението в района на Министерски съвет е блокирано. Не се допускат да преминават коли. Протестиращите скандират „оставка” и освиркват Министерски съвет. Виждат се плакати с надписи „България каза: Орешарски, върви си”, „Орешарски, стига хазарт в държавата! Оставка!”. Продължават постоянно да се присъединяват още хора. Протестите са "озвучени" от свирки, тромби, вувузели и барабани.

Хората носят българския трибагреник и знамето на Европейския съюз. По-късно се очаква шествието да се насочи по обичайния вече маршрут - към парламента, през Орлов мост, в посока НДК -към централата на ГЕРБ, по бул."Витоша" - в посока на централите на ДПС и БСП.

По данни на МВР към 20:00 в центъра на София са се събрали над 5 000 души. Полицейските „Антиконфликт“ екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред. МВР благодари на гражданите за това, че запазват мирния характер на протеста.

В 22-ия ден на #ДАНСwithme протестиращи в социалните мрежи изказаха подкрепа и съгласие с речта на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по-рано днес. Гражданите отново шумно и категорично искат оставката на властта.

Хората, които всеки ден извървяват километри по софийските улици със знамена в ръце, измислиха и нова форма на протест. Пред президентството изникна дърво на срама, украсено с ликовете на политици и бизнесмени. „Чудесна идея, трябва някой да ги засрами тия, дето са несменяеми. Аз не знам какво още трябва да се направи, за да си дадат оставката. Те срам нямат въобще”, смята д-р Иванка Кирова.

Дървото на срама се „ражда" преди няколко дни и бързо набира популярност. След всеки протест, растението осъмва с все по-богата „украса". „ Сигурно скоро дървото ще стане тясно за снимките на лицата, които са позор за държавата”, смята Петко Петков.

„Бих сложил на това дърво, ако падне забраната за пушене. Ще дадем своя принос за това дърво. Надявам се скоро да няма зелено по дървото, а всичко е в плакати и лозунги’, добавя Иван Георгиев. Всеки автор сам избира мястото, на което да закачи лозунг, колаж или снимка. А най-креативните хрумвания бързо изкачват пътя към най-високите клони.

22-ият ден на недоволството започна със събирането на над 300 души „на кафе” пред парламента. Сградата на Народното събрание беше отделена с безпрецедентна зона за сигурност, обособена от метални заграждения. Особено засилено беше полицейското присъствие в района. Днес имаше ново условие за влизане в зоната за сигурност около парламента - списъци на предварително одобрени хора.

Протестите в страната

В Пловдив стотина души се събраха пред сградата на общината на протест срещу правителството. Мъж с тъпан, на който беше поставен лика на Волен Сидеров в женски дрехи, поведе недоволните на обичайното шествие по Главната улица.

Протестиращите се отправиха към кръстовището на Баня „Старинна", което ще блокират за няколко минути.

Шествието ще продължи по бул. „Цар Борис III Обединител" през тунела, след което хората ще се завърнат обратно на Главната.

Протестиращите скандират „оставка" и „червени боклуци", като правят впечатление и нови атрактивни плакати.

На част от тях се чете „Временно управляващи, не си играйте с гнева на народа. Тръгвайте си бързо и завинаги", „Най-добре е да излязат хората", както и „проТЕСТ за интелигентност".

По време на шествието групата спря пред сградата на МВР, където благодари на полицията за проявеното разбиране и търпение, както и за охраната през последните няколко седмици.

Протестиращите изтъкнаха, че през цялото време по протестите не е имало никакви ексцесии и не е хвърлен нито един камък , яйце или домат. Това според тях е показало, че пловдивските протестиращи са най-интелигентните в държавата.

Във Варна отново излязоха десетки граждани, за да поискат оставката на Орешарски. За кратко протестиращите блокираха движението на кръстовището пред община Варна. В момента на блокадата между шофьори и протестиращи възникна конфликт, защото водачите поискаха да преминат. Намеси се полицията и до сериозни инциденти не се стигна. Варненци скандираха „оставка”, „червени боклуци” и „избори”. По-късно недоволството на гражданите продължи и пред сградата на БСП на ул. „Македония”, която се охраняваше от полицейски служители.

Шествието завърши с блокиране за няколко минути на трафика на кръстовището на катедралата, след което гражданите се оттеглиха в пространството пред сцена филиал на Драматичния театър в града. Млади активни, работещи хора и майки с деца са протестиращите във Варна. Те развяваха българското знаме и носеха плакати с надпис „ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” в батака, „Браво господин президент, България има бъдеще с политици като вас” и други.

Различното тази вечер бе, че преди шествието протестиращите пиха по чаша студена вода за правителството и поискаха неговата оставка. Гражданите заявиха категоричната си позиция и ще настояват за нови избори. Протестите продължават и утре в 18 часа.

Последвайте канала на

4847 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Кали

2013.10.17 | 05:22

19
Безотговорно е поведението на депутатите от ГЕРБ, които не се явяват на работа в Парламента. Ако аз не се явявам всеки ден на работа - ще бъда уволнена. Гражданите, които са за европейско развитие, искат за пореден път да покажат, че всеки може да прави, каквото си поиска. Така ще се развиваме по европейски......
Лумпен

2013.07.21 | 19:54

18
Браво Българи ! Нека да покажем ,на самозабравилите се свръх - наглеци ,че сме народ ,а не стадо ! Нека да са наясно ,че ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА - ДО ПОБЕДАТА !
mechkata

2013.07.21 | 19:54

17
Протестиращият днес се пита къде е ромът?! Защото го няма ромът да се оплаче?! Нали ромът е най-добър в театралното драматизиране на ситуацията?! След като раздават пари на протестиращите, защо сред тях няма роми?! Нали той е смачкан най-много от цялата над 20-годишна демократична идея, че уж живеем добре?! Къде е този черен консуматор на 21-ви век?! Или, той май е добре, след като му увеличиха социалните придобивки?
Боздуган

2013.07.21 | 19:54

16
ВОЛЕН е единственияг ,който защитава обикновенния българин и България !Не случайно над 56% го искат за ПРЕМИЕР !

2013.07.08 | 17:16

2
отивай да се лекуваш бе.
Ui

2013.07.06 | 12:59

1
A ti ne si dobre FU!
Стефан

2013.07.21 | 19:53

15
айде стига толкова разходки по центара прибирайте се и оставете да видим до където ще го докарат тия... пък след това всички заедно ще излезем ако трябва

2013.07.21 | 19:53

14
Цветанов следствен, Флоров следствен, Кирчо Киров следствен, Мирослав Найденов следствен , антимафиот във В. Търново следствен. Те направо са я пречупили организираната престъпност. Сега ги върнете, че да я довършат.

2013.07.21 | 19:53

13
Стига вече сте ни занимавали с тая сбирщина по улиците.

2013.07.21 | 19:53

12
В София хиляди, в Пловдив стотици, във Варна десетки, в Полски Тръмбеш един. Трепери правителство
Тодорова

2013.07.21 | 19:52

11
Колкото Плевнелиев е обединител на нацията, толкова протестиращите са цяла България. За да излязат наяве всички задкулисни договорки, Орешарски не трябва да подава оставка. Аз искам друг Президент!
:X

2013.07.21 | 19:52

10
Според последните социологически изследвания - към момента над 60% от хората не искат предсрочни парламентарни избори веднага, а нормализиране на ситуацията. Крайно време е и протестиращите да осъзнаят, че не са цяла България. Хората с позиция гласуваха на парламентарните избори, които се проведоха само преди два месеца. Това, че някой не е доволен от резултатите, не значи, че трябва да правим избори всеки ден.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини