Вардят по границите за нерегламентиран внос на зеленчуци

share

Над 200 служители на полицията, на НАП, на митниците, на Българската агенция по безопасност на храните, служители на транспортното министерство, са на различни места по българските граници, за да контролират нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци.

Проверяват се основно превозни средства с вместимост 3,5 тона. Целта е да се помогне на българските производители, съобщи на пресконференция в Шумен министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от БТА.

Става въпрос не за онези големи количества, които се внасят по законов път, с фактури, със сертификати и с необходимите документи, а за онези малки количества до 3,5 тона, представяни, че са лични нужди, отбеляза Греков.

"Разбирате, че 3,5 тона домати или краставици не са за лични нужди, за един ден", уточни министърът на земеделието и храните. По думите му досега не са били проверявани превозни средства с вместимост 3,5 тона, "имало е "законова дупка", която вносителите са успели да използват и по този начин са създавали трудности на българските земеделски производители да реализират своята продукция.

Проверките ще продължат до 30 юни.

Водещи новини

Още новини