Теди Москов и Филип Трифонов станаха "почетни роми" на Каварна

share

Режисьорът Теди Москов и актьорът Филип Трифонов бяха удостоени със званията "Почетни роми" на тържество в Каварна.

Призът се връчва ежегодно на приятели на циганския квартал "Хаджи Димитър" в града по случай Международния ден на ромите - 8 април.

"Благодаря за високата чест, аз винаги се чувствам добре, където има живот", каза именитият режисьор, след като получи почетната грамота от колегата си Андрей Слабаков. Москов призна, че все още няма сценарий за филм за циганите, обещан по-рано, но преди това смята да постави спектакъл, който не е правен досега.

Ще бъде с цигани по "Порги и Бес" от Гершуин, с музиканти от Софийската филхармония, с пищен декор на сцената на Народния театър.

"Ние в България нямаме римляни, а ромляни, което е едно по-древно и по-значимо племе за историята", добави той, цитирайки текст от негова пиеса.

"Имам чувството, че вече ходя по друг начин, отбеляза другият "лауреат" - Филип Трифонов. "Преди ходех прегърбен и моите близки непрекъснато ми правеха забележки да се изправя, а сега крача изправен", посочи актьорът, цитиран от БТА. Той сподели, че не му е чужда идеята да направи документален филма за хората от циганския квартал в Каварна.

Множеството празнуващи цигани бяха поздравени от заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Йордан Йовчев. "Веселете се, но намирайте време и да спортувате", призова от сцената прославеният гимнастик.

Поздравителен адрес от името на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов пред своите съграждани прочете началникът на кабинета му Севинч Касабова.

В празничната програма по случай празника пяха и танцуваха деца от ромския квартал, местни оркестри, певицата Роксана

Водещи новини

Още новини