Луканките ни пълни със смлени бръмбари

share

Екзотични бръмбари се ползват за оцветители на българска луканка. За това предупреди Асен Ненов, който е експерт от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), пред сайта Doctorbg.net. По думите му насекомите се внасят у нас в изсушен вид, за да придадат червен цвят на колбаса.

"Оказва се, че за да приличат на правени от месо, производителите ги тъпчат с оцветители. И тези оцветители са направени не от какво да е, а от бръмбари!", алармира Ненов.

Той добави, че подобно нещо е изключително вредно и предизвиква алергии. Освен това води до развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да доведе и до увреждане на плода в бременна жена. По опаковките на суджуците бръмбарите на прах са обозначени с Е 102, Е 122, Е 142, Е 129, Е 123, Е 124 и Е 110.

"Това е още по-ужасно и от пилешките човки и нокти в кренвиршите! За пореден път се убеждавам, че трябва да стана вегетарианка. Отвратена съм от родните колбаси", е посочила една от потребителките във форум, обсъждащ темата.

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че при тях нямат постъпили сигнали за подобни оцветители в колбасите. Инспекторите увериха, че ще проверят случая, пише "Новинар".

Водещи новини

Още новини