За по-малко жертви на пътя

Булфото
share

Намаляване на жертвите при катастрофи наполовина в следващите 10 години- това е една от целите на новата стратегия за по-голяма сигурност на пътя. Безопасността на движението трябва да е споделена от всички, заяви секретарят на Комисия за безопасност на движението Алекси Кесяков, предаде КРОСС.

„Да не предприемат излишни маневри, защото животът им е много по-дълъг от десетте минути, спестени от бързо каране. Да не се разсейват, да карат безопасно, за да отидат там, където ги чакат" - това е съветът на Кесяков към шофьорите.

В новия документ са въведени редица препоръки за по-безопасно движение. „Една от тях е да не се пуши зад волана. Храненето, пушенето, разговорите по мобилен телефон, пращането на смс разсейват. Ние спорим да не рушим свободата да се пуши зад волана. Във всеки случай, когато един водач освободи волана с една ръка и се занимава с нещо друго, той не може да управлява безопасно. Нито карането му е каране, нито пушенето му е пушене", коментира Кесяков.

Друга идея е в автомобилите да се монтират дрегери устройства, които да отчитат дали водачът е пил алкохол. Предвижда се детекторите за алкохол да се монтират задължително в товарни автомобили и автомобилите за превоз на пътници, както да се слагат на водачите - рецидивисти по отношение на пияното шофиране. Те блокират стартера на колата, ако отчетат, че водачът е пил. „Тези машинки се монтират в автомобилите след употреба на алкохол веднъж или два пъти, зависи от законовата регламентация. Ние не сме измислили това. В редица с страни от ЕС се работи по този въпрос, организират се семинари", обясни Алекси Кесяков.

„Безопасното поведение на пътя трябва да започне още от учениците, да има непрекъснато допълнително обучение", каза още Кесяков.

Предстои окончателно ревизиране на предложенията.

Водещи новини

Още новини