Държавна ТЕЦ купувала гориво без конкурс

share

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е купувала и гориво, без да обявява конкурси, показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, пише "Труд".  Централата е изхарчила без конкурс над 36 млн. лева през периода 2011-2013 г.

Ден по-късно от компанията майка на теца - Българския енергиен холдинг, който се оказа и сред основните консултанти на централата, не коментират случая. Оттам не отговориха на въпроси на "Труд" дали нарушенията са прекратени и какви мерки са взети да не се допускат нови.

Според отчета на АДФИ тецът е натрупал 1516 фактури за гориво на стойност над 167 хил. лева, без да е сключил договор с която и да е фирма. Отделно компанията е предпочела да скрие датата, на която е преговаряла с "Енергоремонт Гълъбово" за извършване на ремонти на обща стойност 3 млн. лева. Дружеството е купувало незаконно варовик от две фирми - "Каолин" и "Хай мед тех".

Общо изхарчената сума е над 6,4 млн. лева. Централата е поръчвала на компаниите варовик, след като е изтекъл договорът с "Каолин" и "Огняново К" и преди да сключи договор с "Българиън минерал трейдинг".

В нарушение на Закона за обществените поръчки тецът е сключил договор с транспортната фирма "Хеброс-Еко".

Водещи новини

Още новини