БЕХ пое още от дълговете на Топлофикация

  • 24 октомври 2013 20:26

  • 1646
  • 0
БЕХ пое още от дълговете на Топлофикация
©

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поел нова порция от задълженията на "Топлофикация - София" към газовия доставчик "Булгаргаз", който е собственост на холдинга, пише "Капитал".

През септември към БЕХ са прехвърлени 129 млн. лв. задължения на общинската отоплителна компания. Това е поредният случай, при който държавният холдинг е призван да облекчава финансовите проблеми на закъсалите дружества в структурата си, превръщайки се в кредитор от последна инстанция. Така БЕХ вече е натрупала над 1 млрд. лв. вземания от дъщерните си дружества и "Топлофикация - София". И тъй като новите дългове трудно ще бъдат обслужвани, скоро ще доведат до сериозни загуби за холдинга, а оттам - и за държавния бюджет.

Според изданието от триъгълната операция се виждат ясно два проблема - първо, общинската топлофикация трупа огромни дългове, които изглеждат неплатими. Те заразяват "Булгаргаз", а той пък пренася недостига към БЕХ. Но тази ситуация не може да продължава до безкрай, а за трайно решение никой не мисли.

Въпросът с дълговете на топлофикацията е разгледан в сряда на заседанието на комисията по стопанска политика в Столичния общински съвет, потвърди пред "Капитал" председателят на комисията Николай Стойнев (ГЕРБ). Прехвърлянето на дълга от "Булгаргаз" към БЕХ е станало чрез договор за цесия, за което общинарите били уведомени писмено. Стойнев обясни, че БЕХ може да препродаде дълга на частен инвеститор, каквато идея е била обсъдена на заседанието. От общинския съвет казаха пред "Дневник", че до две седмици ще бъде съставен преговорен екип от общинари и мениджъри от топлофикацията, който ще договаря с холдинга разсрочено плащане на дълговете. По такава схема трябваше да се плаща старото задължение към "Булгаргаз", но при цесия старите договорки не се преместват.

Това не е първият път, в който БЕХ се намесва в помощ на "Булгаргаз" и столичното парно. Според отчета на "Топлофикация - София" в края на миналата година общите текущи и нетекущи задължения на дружеството възлизат на 528 млн. лева. От природен газ са натрупани дългове за 238 млн. към "Булгаргаз" и за 222 млн. са към холдинга, т.е. това са почти 87% от всички задължения на топлофикацията. През първата половина на 2013 г. дълговете на топлофикацията са се увеличили до 586 млн. лева.

На запитване на медията за прехвърлените вземания от "Булгаргаз" обясниха, че въпросът е от компетенцията на БЕХ като собственик на газовата компания. До редакционното приключване на броя от БЕХ не отговориха за причините за новото встъпване в дълг и дали ще има още подобни прехвърляния.

За да закрепи финансовото си състояние и да купува гориво, "Булгаргаз" изисква авансово плащане на част от заявените количества газ. Освен от дълговете на топлофикациите държавният доставчик страда и от ниските регулирани цени, зададени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ситуацията се усложнява допълнително, защото отоплителните компании получават пари от абонатите след края на фактурирания период, т.е. дружествата трупат задължения и лихви. Друг проблем е, че и Националната електрическа компания (НЕК) се бави с превеждането на пари за ток, произведен по комбиниран начин в топлофикационните инсталации.

"Топлофикацията в София не би имала толкова задължения към "Булгаргаз", ако беше получила плащанията си от НЕК за произведена електроенергия", коментира Николай Стойнев. Става дума за около 45 млн. лв., показват данни на Асоциацията на топлофикационните дружества.

НЕК е законово задължена да купува ток от високоефективна когенерация по преференциални цени, подобни на тези за зелените централи. Средствата идват от крайната цена на тока и така потребителите на електричество подпомагат отоплителните компании.


БЕХ наложи практиката да спасява държавните енергийни фирми от неплатежоспособност. През април холдингът взе мостов кредит от 195 млн. евро от американската банка Citigroup, с който да се покрие заемът на НЕК за проекта "Белене", взет по-рано от банков синдикат, воден от френската BNP Paribas.

Сега, както беше договорено, това мостово финансиране ще бъде трансформирано в облигационен заем. Като се позова на анонимен източник, в сряда агенция Bloomberg съобщи, че консултантите на холдинга Citigroup и Raiffeisen Bank International започват да организират срещи с потенциални купувачи на дълга. Срещите с европейските инвеститори ще започнат на 28 октомври, твърди агенцията.

Последвайте канала на

1646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини