Публикуваха пълните договори на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 (видео)

  • 12 април 2013 16:00

  • 3669
  • 7
Публикуваха пълните договори на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 (видео)
©

Публикувани на интернет страницата на МИЕТ са вече 191 договора на енергийни компании, в това число и договорите на  американските ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Това заяви пред журналисти министърът на  икономиката, енергетиката и туризма Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на по време на заседанието на обществения съвет към МИЕТ.

Василев посочи, че има няколко отказа от компании за публикуване на договорите им, а голяма част от дружествата още не са дали отговор. Има клаузи за търговска тайна, която, за да отпадне, трябва и двете страни да се съгласят, обясни министърът. Сформирана е и вече работи групата от експерти от ЕСО, ЕРП и производителите на енергия от ВЕИ и има техническо решение да се предоставя информация в рамките на два дни за това каква зелена енергия се произвежда, съобщи още Василев. Все още технически проблеми не позволяват тази информация да се подава в реално време, но скоро ще се случи и това, добави Василев.

Министърът подчерта, че публикуваните договори са пълни, като са заличени само подписите и печатите, но имената на хората, подписвали договорите, фигурират в тях. Все още тече анализът на договорите и трябва юристите да се произнесат за тях, но в тях има практики, които намирам за странни, коментира Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Такива, по думите му, са търговски практики за ескалация, задължително изкупуване на енергията и други утежняващи клаузи, които не поставят двете страни в равнопоставено положение. Това обаче не може да бъде основа за преразглеждане на договорите, щом и двете страни са се съгласили да подпишат клаузите, каза Василев. Основа за преразглеждане може да бъде само, ако едната страна е нямала достъп до юридически услуги или е била абсолютно некомпетентна, сключвайки договора, а аз не мога да кажа, че българската държава е некомпетентна, коментира още Василев.

Две проверки в енергетиката ще бъдат започнати през следващата седмица - от вторник започва проверка на ЕК, а още в понеделник пристига у нас и група проверяващи от Световната банка, съобщи министър Василев. Мисията от енергийни експерти на Световната банка ще подпомогнат проверката на ЕК на българския енергиен сектор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3669 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
tc

2013.04.12 | 20:05

1
baaa mnogo e gr0zen toq...ot kude gi izravqt takiva!
Daniela Dokovska

2013.04.17 | 10:49

7
Винаги ще има такива мърши,на които им става драго,че в Б-я се води лоша политика в ущърб на хората.Лично благодаря на г-н Плевнелиев, че назначи тези млади и високообразовани министри.Бие на очи,че партиите нямат подготвени и образовани кадри,виждаме колко често има смяна на министри.Толкова ли не проумяват,че кадрите решават всичко,смешно е,че при социализма имаше такъв девиз.Но днес смешното е,че сме подложени на мизерен живот,именно заради това.Затова знам,че няма да стане,но трябва да се забрани на всички партии да назначават некъдърни, необразовани''калинки'',с фалшиви дипломи.И това няма да стане,защото властта е в НС,а народа остава вън на тротоара.И то със счупени плочки.
stefan

2013.04.15 | 13:05

2
и какво крадене е било сигурно. то и сега Герб се надяват да се върнат да доокрадат остатъка

2013.04.17 | 10:13

6
Ми БСП що се натискат толкова?. Или ти мислиш че те искат да върнат каквото откраднаха по свойто време па от ГЕРБ им пречат и заради това са толкова нервни?.
Избирател

2013.04.17 | 10:12

5
Щом договорите са имали тайни клаузи,значи наистина собственикът на ТЕЦ1 и ТЕЦ3 не е знаел клаузите по него.А собственикът е българският народ,а не някой-си корумпиран политик или чиновник.На тази база могат да се предоговорят или дори да се развалят.А подписалите ги-в затвора!
Българин

2013.04.17 | 10:12

4
Да се развалят договорите ,затова,че българският народ като суверен и собственик на ТЕЦ-овете не е знаел клаузите.А тези,които са подписали тези договори в ущърб на народа -в затвора.Но не само държавните чиновници от НЕК,но и премиерът в съответния момент на подписването им.И пълна конфискация на имуществото на виновните.Ако тези договори са гласувани в Народното събрание -кои са партиите,които са ратифицирали договорите?Те също да понесат отговорност-например като се забранят за национално предателство!

2013.04.16 | 20:25

3
Има клаузи от межденародното право,който делегират възможността на правителството ,да атакува договорености,който са против интересите на държавата и нейния соверен-народа,подписани от предишни котерии,хунти,отхвърлени с-ми на управление.Ние разполагаме с супер-експерти в тази част на правото.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини