Константин Пенчев: Има хаос с бежанците

share

Намеренията на правителството за нов медиен закон е добро. Този парламент се крепи на много крехко мнозинство и трудно ще станат реформите, които планират. Това каза националният омбудсман Константин Пенчев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Планирането на съкращението в администрацията ми прилича на едни тъмни времена в историята на страната ни".

"Тези пари, които отнемат от бюджета на нашия орган са средства, които ни служат за наем, за заплати. Средната заплата при нас е около 1000 лева. При нас трябва да работят най-добрите специалисти и експерти. Ние живеем с проблемите на хората. Ние нямаме регламентирано работно време. В момента екипът ми обикаля бежанските лагери, изготвя доклади и ги представя на премиера. Аз се опитвам да бъда полезен, но как да го правя, когато ми орязват бюджета", каза омбудсманът.

"Аз искам увеличение на бюджета, защото ни е недостатъчен, а те ми го орязват. Омбудсманът излишен ли е, ако да, нека да закрият институцията", смята Пенчев.

"Общата картина е, че не сме готови да приемем бежанци, никой не е мислил в тази посока. Нека престанат да си разменят реплики, защото това е проблем за цяла България. Трябва всички заедно да се справим с този проблем. В момента ние сме в хаос", заяви Константин Пенчев. "Ако зимата се случат някакви инциденти, бежанците ще ни осъдят в Страсбург. Ние сме милосърдни, но те ще ни осъдят".

"Държавата трябва да си е на мястото. Ние трябва да пуснем толкова, колкото можем да поемем, а не да ги приемаме, а те да умират при нас".

Водещи новини

Още новини