Часовете за кандитат - шофьорите да са индивидуални?

share

Броят на часовете за обучение трябва да се определя според индивидуалните потребности на кандидат-водачите, каза Георги Янакиев - председател на Съюза на българските автомобилисти, във връзка с мерките за повишаване на безопасността на движение по пътищата, предложени от превозвачите.

По думите му - обучението на водачите е основа и гаранция за чувствителното подобряване на безопасността на движение, предаде Фокус. „Доказа се, че в последните 20 години системата за обучение се разгради изцяло. Получават се книжки срещу пари, часовете се оформят формално с цел икономии на бензин и запазване на материалната база – автомобилите, и се получава едно формално обучение, което води до тези жестоки катастрофи. Министерството на транспорта трябва да наложи невероятен контрол върху обучението, за да може то действително да се подобри. От Съюза на автомобилистите сме солидарни и мислим, че от това има нужда”, каза Янакиев.

По думите му потребностите на кандидат-шофьорите са различни, затова и часовете за обучение трябва да се определят според нуждите им. „Има млади хора, хора с технически умения, които идват и много по-бързо и лесно възприемат. Но има случаи на хора, които даже не подлежат на обучение. Редно и честно е да му кажеш – за да запазиш своя живот, просто тази професия не е за теб. Не е казано, че всеки жив човек трябва да управлява автомобил.

Потребността от часове трябва да се преценява от преподавателя и колкото нужда има, толкова да са часовете. Но качествени, не формално – да вземеш парите на кандидата и да си седиш 40 минути в автомобила като чувал с картофи и да не учиш човека. Това също е един формален подход, който много често се среща”, каза Янакиев.

Според него - 35 учебни часа не са достатъчни за придобиване на достатъчно опит на водачите на превозни средства. Затова младите шофьори, които са взели свидетелства за управление, трябва да минават през допълнително обучение за подобряване на квалификацията. Според Янакиев друга необходима мярка е завишаване на контрола и санкциите върху фирмите за обучение.

Водещи новини

Още новини