Столична община чисти канали и реки

Булфото
share

Столичната община е почистила до момента 20 километра речни участъци, а до края на годината остават още 45 километра от заложените в тазгодишната програма, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От пет години Столична община работи по проект за обозначаване на подземната инфраструктура, отбеляза кметът. Целта е да се нанесе цялата инфраструктура, като към информационната система ще се добавят всички нови елементи, а старите след обследване ще се нанесат.

"Софийска вода" има такава система от 2000 година, в която се отразяват съществуващите водопроводи и канализация, както и новопостроените, уточни Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че общината ще обжалва решението на Софийския административен съд за таксата за битови отпадъци. До 11 август, когато изтича срокът за обжалване пред ВАС, от администрацията на общинския съвет ще внесат всички нужни документи, доказващи правомерността на взетото решение, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че изчисленията до този момент показват, че при промяна на начина за определяне на таксата смет ще има значително повишение на сумата за граждани. С проблема се занимават три работни групи, отбеляза кметът. Френският консултант "Егис", нает от Европейската инвестиционна банка, която финансира заемообразно общинския дял от проекта за изграждането на завода за отпадъците, анализира и такса "смет".

Таксата за битови отпадъци се анализира още на държавно ниво и от НСОРБ.

Водещи новини

Още новини