Определят стойността на данък смет според квартала

  • 12 юли 2011 07:11

  • 993
  • 0
Определят стойността на данък смет според квартала
© Булфото

Бих окуражила всяка община, която започне да прилага нова такса върху битовите отпадъци за кварталите с индивидуални жилища, допълни тя.

Според Караджова обаче това е по-трудно да се приложи при многофамилните жилища, пише в. "Стандарт".


Представители на бизнеса наскоро се обявиха против практиката такса смет да се плаща според стойността на притежаваните имоти и поискаха да се определя от реално изхвърления боклук. Законът за местните данъци и такси е предвидил и дава двата начина за определяне на таксата - и според данъчната оценка, и според количеството боклук.


Но в момента само фирмите в София и някои общини имат възможност да плащат таксата с пряко договаряне по броя на контейнерите си. И бизнесът, и гражданите трябва да са солидарни в плащането на другата част от таксата - за поддържането на обществените пространства, каза министър Караджова.


Тя уточни, че в европейската практика има различни варианти за плащането на такса смет. В една от страните на ЕС всички общински данъци и такси са включени в един градски данък, в друга - в много общини се прилага събирането на такса чрез продажбата на чували за смет с различни разцветки и за различни отпадъци. Там системата е най-подредена - в цената на чувала е калкулирана сумата за таксата, а гражданите изхвърлят отпадъците си по специален график. Това обаче според Караджова е неприложимо у нас.

Последвайте канала на

Десислава Станева
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини