В СОС си гласуват по-високи заплати по предложение на Кадиев

  • 22 ноември 2013 12:40

  • 1860
  • 3
В СОС си гласуват по-високи заплати по предложение на Кадиев
©

Заплатите на общинските съветници в Столичния общински съвет ще бъдат увеличени, по предложение от БСП. Предстои следващата седмица да се гласуват промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, което се предвижда да бъде прието на първо четене, пише "Банкер".

Като мотив се изтъква тяхната натовареност и възможностите на общините, които управляват. Наред с това през последните години нееднократното са намалявани заплатите им. Според сега действащия закон те са до 30 на сто от средната заплата в администрацията на общината.

Сега с промените се предлага минималният размер на заплащането на съветниците да е минималната работна заплата, а максималният - 70% от заплата на председателя на общинския съвет. Като ключов орган на местното самоуправление общинските съвети вземат важни решения относно политиките на общината, от които зависи в много голяма степен развитието на общините и регионите на страната, са мотивите на БСП.

Промените са подкрепени и от Националното сдружение на общините, както и от асоциацията на председателите на общинските съвети. Според тях обаче трябва да се потърсят и други критерии, по които да се определя общата рамка на възнагражденията, а от друга да се даде по-голяма свобода на общинските съвети при определяне размера на техните заплати.

Един от вносителите на промените депутатът от БСП и бивш общински съветник в Столичния общински съвет Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в мотивира предложението си. По думите му сега един съветник взема средно заплата от 150 лева, като в столицата общинарите получават по 194 лева. "В същото време се очаква качествена работа от общинските съветници, а доходът им е под минималната работна заплата", аргументира се още червеният депутат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1860 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Знаещ

2013.11.25 | 19:32

3
Коментират хора, които си нямат представа от възнагражденията на общинските съветници. Сега то е унизително ниско, но това почти не се знае. Подкрепям законопроекта.

2013.11.24 | 23:21

1
не разбрах само едно,150 лева на ден ли взимат сега?

2013.11.24 | 23:21

2
абе и аз доста се чудих...или ще е на ден или на час(те и без това работят по 2-3 часа)ама няма да е за месец!Живи да ги оплачиш

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини