Фирми за зелена енергия изскочиха от сделката с "Доверие"

share

След като през последните няколко години десетки милиони от един от най-големите пенсионни фондове у нас - "Доверие", потънаха в проектите на енергийния олигарх Иво Прокопиев за строителство на ВЕИ-та „възобновяеми енергийни източници“, сега средствата на осигуряващите се в дружеството българи са на път да бъдат прилапани от поредните съмнителни бизнесмени с апетити в бизнеса със зелена енергия.

Зад купувача на "Доверие" - United Capital PLC, който е на път да придобие 92 % от фонда, стоят офшорни компании, зад които лъсват скандален български бизнесмен също със сериозни апетити към бизнеса със "зелена" енергия, както и рески банкер, показва проверка на "Телеграф".

Това са бившият шеф на фалиралата "Агробизнесбанк" Румен Нанов и руснакът Сергей Мастюгин, който е член на надзора на руски трезор с едва 3,3 млрд. лева активи. За сравнение активите, управлявани от "Доверие", са в размер на около 1,5 млрд. лева.

Скандалните данни, излизащи от търговските регистри у нас и в чужбина, показват, че сделката за закупуването на основния пакет акции в пенсионното дружество не само няма да изчисти схемите, прилагани досега от Прокопиев и компания, а може дори да ги задълбочи.


Началото на порочните схеми за финансирането на рискови проекти с парите за пенсии бе положено от олигарха Иво Прокопиев, пише "Телеграф". Фалиралият бизнесмен е усвоил чрез сови фирми около 100 млн. лева от парите за втора пенсия.

Водещи новини

Още новини