Протестиращи: Политиците трябва да понесат някаква отговорност

Булфото
share

Властта досега твърдеше, че едни нови избори няма да промени нещата. След като е така, защо не си подадат оставката. Това каза в сутрешния блок на БНТ блогърът Константин Павлов - Комитата по повод нестихващите протести в страната.

Продължавам да твърдя, че правителството трябва да подаде оставка. Това, че ГЕРБ влязоха в Парламента е изключително опасен прецедент. Целият проблем тука е, че като излезем от тази криза, не е ясно какво следва.  Другият проблем е, че протестиращите нямат лице, щом някой каже, че ще направят еди-какво си веднага друг излиза с друго предложение, смята проф. Ивайло Дичев, преподавател в СУ.

Хората в парламента трябва да понесат някаква отговорност. Натискът от Брюксел също не е случаен, това се случва след повече от месец на протести в една европейска държава, каза още Павлов.  По думите му протестиращите ще приемат резултатите от вота, ако се направят едни нормални промени в Избирателния кодекс. "Също така в предизборната програма трябва да няма удари под кръста. Една от функцията на гражданския контрол е, че политиците няма да си позволяват да слугуват на олигархията, няма да си позволяват да шикалкавят", каза още той.

Тази нетърпимост, която има в момента към старите партии, трябва да се овладее. В много тежка ситуация сме, трябва да се овладее и този негативизъм. Протестите трябва да увлекат една голяма част от страната, за да дадат резултат и да се хвърли мост към тях, смята проф.Дичев

Според Павлов политическата класи в парламента си е отрязала мостовете за комуникация и сега трябва да отгатне реакциите на хората.

Попитан дали има задкулисие, проф. Дичев отговори, че във всеки град у нас е овладян от някакъв дерибай. Много по-дълбоки са проблемите, но не трябва да се ограничаваме само с избори, смята още той

По думите на Павлов изборите са първата точка от промяната, която трябва да се случи. 

Водещи новини

Още новини