Кафето е от нас, оставката е от тях

Булфото
share

39-ият ден на протести срещу правителството започна с традиционното пиене „на кафе" пред парламента. Има и пореден протест за блокада на Народното събрание, докато правителството не подаде оставка. Пред сградата на парламента са се събрали едва около 50 души. По думите им тази сутрин демонстрантите са по-малко от обичайното, защото е наработен ден за народните избраници, повече хора идвали в дните, когато депутатите заседават.

Протестът протича спокойно. Хората отново са със свирки, има и тъпан. Към протестиращите се присъединиха и велосипедисти. Хората викат: "Оставка". На един от плакатите пише: "Кафето е от нас, оставката е от тях". Недоволните са категорични, че независимо колко ще продължи протестът, те всяка сутрин ще пият кафе и ще искат оставка, докато правителството не реагира, предаде репортер на novini.bg.

Вчера протестиращи заявиха, че шествията вече са безсмислени разходки и е време да спрат и да се обсади парламентът денонощно, докато кабинетът не подаде оставка. Вече дори е създадено такова събитие и в социалната мрежа. В съобщението за него се призовава да се спре с разходките и да се мине към обсада на Народното събрание.

Междувременно протест пред посолството на Франция организират подкрепящите правителството на Пламен Орешарски. Той е насрочен за 10.00 часа. Според защитниците на кабинета посланикът на Франция се е намесил във вътрешните работи на страната, като е подкрепил протеста срещу правителството.

Очаква се по-късно, пред пилоните до НДК, да се проведе и 26-ият поред контрапротест. Продължават и двете подписките на участниците в него. В Тази, за подкрепа на кабинета, са събрани повече от 200 000 подписа, а в другата - за оставката на президента Росен Плевнелиев, са се подписали около 12 000.

Водещи новини

Още новини