Стойнев: Този път някой ще понесе отговорност за мина "Ораново"

Булфото
share

Този път някой ще понесе отговорност за инцидента в рудник "Ораново". Държавата трябва да се върне на мястото си и да е отговорна за създаването на подходяща законова рамка и условия за бизнес, а също така и да контролира условията.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за БНР по повод трагичния инцидент в мина „Ораново”, при който загинаха двама миньори, а други двама вече шести ден са затрупани. Той заяви, че е изискал проверки в мината по веригата работодател – администрация – контролни органи с цел изясняване на обстоятелствата, в следствие на които се стигна до трагичния инцидента и изрази надежда, че след приключването на спасителната операция контролните органи ще свършат работата си и това ще доведе до вземане на конкретни решения за съдбата на мината.

„Когато се срещам с отделните миньори, без представители на ръководството, хората казват, че наистина има проблем в тази мина, а според синдикатите и ръководството няма проблем. Сигурността на хората трябва да е водеща при взимането на каквито и да е решения”, обясни Стойнев. Той каза още, че с трагедията в мина „Ораново” е излязъл и проблемът с липсата на държавна Минно-спасителна служба. В началото на следващата седмица министърът предвижда среща със специалисти в тази област с цел изготвяне на конкретни законодателни инициативи.

Водещи новини

Още новини