Спасителите стигнаха до разклонението, миньорите не са там

  • 20 юли 2013 20:14

  • 3504
  • 0
Спасителите стигнаха до разклонението, миньорите не са там
©

Пето денонощие продължава спасителната акция по издирването на двамата миньори Николай и Иван в рудник „Ораново“ след свличането на скална маса в галерията. Спасителите стигнаха до разклонението в галерията, където се очакваше да бъдат открити затрупаните Иван и Николай.

В рудника под земята се работи с предположения за мястото, където биха могли да бъдат двамата миньори, казаха от спасителния екип пред БНТ. Спазват се всички геоложки данни и се следи много внимателно за укрепването на тавана, за безопасност на хората, които разчистват калта и търсят затрупаните миньори.

Не се знае къде точно е скалният пробив. Най-големият проблем е лепкавата скална маса. До момента са изчистени 25 метра от нея, остават още 26.

„Ако се работи да нямаме никакви пречки и евентуално да стигнем до пробива, да го закрепим тоя пробив както трябва правилно, и както предполагаме, че двамата миньори, които ги издирваме са тука в тази област, след 25-тия метър, или да ги кажем общо стават 35 метра, евентуално при тия темпове на работа до 1 седмица“, коментира Валентин Костадинов, ръководител на екипа.

На местата, където работят спасителите, има вентилационна система, която подава въздух и се предполага, че покрай скалите има определен процент кислород, който влиза навътре в галерията. И днес енергийният министър Драгомир Стойнев пристигна в рудника, за да се информира за акцията. Той подчерта, че всеки, който е допринесъл за тази трагедия, ще понесе своята отговорност.

„Може би някои хора живеят във времената на мутрите. Но искам ясно да заявя, че правилата в държавата се промениха, че тези работодатели, които си мислят или които третират хората и те се смятат за робовладелци повече надали ще могат да работят на територията на Република България. Да, те ще понесат своята отговорност“, заяви Стойнев.

По случая се проверява всичко, за да излезе истината за трагедията наяве, каза още министър Стойнев и добави, че в рудника става въпрос за инвестиция от 20 милиона лева. По думите му този, който не е изряден, не може да рискува живота на работниците си.

В началото на следващата седмица се очаква да бъде готов и докладът на инспектората на енергийното министерство. Планът за работа в рудника от ноември месец съгласно концесията не е одобрен, а това означава, че има нарушения, каза още Стойнев.

Последвайте канала на

3504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини