Орязват субсидиите на партиите от догодина

share

Депутатите решиха да се запази сегашният механизъм за субсидиите на партиите.

Различното е това, че ще се направи всичко възможно субсидиите за партиите да бъдат сериозно намалени.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова каза по време на обсъждането на Закона за политическите партии: „Трябва да се запази сегашното положение - субсидия да получават всички партии, преминали 1% бариера, но ще направим всичко възможно - тя да бъде сериозна намалена. По този начин отговаряме на очакванията на гражданското общество и на протестиращите. Неправилно са ни разбрали, че искаме да лишим извънпарламентарните партии от субсидия”.

Народният представител Георги Кадиев (БСП), чиито предложения в законопроекта се разглеждаха, каза: „Разгледал съм законодателството в 30 страни и изводът ми е, че няма единна практика. Предложението, което съм направил, е близко до практиката в Германия и Унгария. Не трябва да се отменят партийните субсидии на партиите, спечелили между 1% и 4%. В другите страни няма случай партии да не получават субсидии, а там, където нямат, в техните държави има нисък праг за влизане в парламента. Сега у нас се плаща 12 лв. на глас, но тези пари се получават не само от влезлите в Народното събрание политически субекти, но и от тези, които са останали извън парламента”, обясни Кадиев.

Георги Кадиев предлага въвеждане на специален механизъм за партийните субсидии - 6 лв. за получен действителен глас за партия или коалиция и 45 000 лв. на година за спечелен мандат на партия или коалиция. С неговия модел на субсидиране в бюджета, за тази цел се спестяват 8 млн.лв. или около 22% намаление на партийната субсидия.
След приемането на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии стана ясно, че механизмът, по който се субсидират партиите остава, но ще се направи всичко възможно субсидиите да бъдат намалени.

Водещи новини

Още новини