#ДАНСwithme, ден 30: "Махайте се с мир, за да не стане панаир” (снимка+обновена)

МВР
share

За 30 - та вечер  граждани се събраха пред сградата на президентството за протест срещу правителството на премиера Пламен Орешарски.

По данни на полицията към 19.30 протестиращите са били около 2500 души.

Някои от протестиращите носят български флагове и свирки. В района има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия. Движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Княз Александър Дондуков” се извършва нормално.

Към събиращите се за протеста граждани за кратко се присъедини и двойка младоженци. Те заявиха, че се включват в протестите от самото начало и минават оттук дори в сватбения си ден, за да подкрепят протестиращите.

Група протестиращи опитаха да блокират движението на площад „Независимост” в София. Преди това те се опитаха да спрат движението, но полицията не им разреши. Двама от тях влязоха в спор с органите на реда. В момента полицията е спряла движението по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Княз Александър Дондуков”. Протестиращите освиркват правителството на Пламен Орешарски. Държат плакати, на които пише: „Протестът хората сбира – стават народ”, „Оставка!”, „БСП – връщайте мандата”. Скандират „оставка”, "Гражданите във властта веднага!”, „Моят глас: оставка”, „Нагломерът се счупи”.

Между гражданите се движи антиконфликт полиция. Сред протестиращите в столицата има и хора от други градове.

Група мъже и жени, част от протестиращите, са облечени като участници във Френската революция, тъй като утре се отбелязва годишнина от революцията. Те скандират „свобода”, докато край тях звучи Одата на радостта. През пространството пред Министерски съвет премина линейка, като протестиращите незабавно й направиха път и почти не се наложи линейката да намали скоростта си.

Протестиращите срещу правителството се спряха да  скандират „оставка” пред Народното събрание. Някои от тях държат лозунги с надписи: „Махайте се с мир, за да не стане панаир”. „Предизвестието изтече, договорът прекратен”.

Протестиращите в София блокираха движението на Орлов мост. Те скандират, съпровождани от ударите на тъпани и барабани.  Движението по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” е спряно в района на протеста. Сред участниците в шествието има много семейства с деца, големи групи от колоездачи. Засилено е полицейското присъствие, както на Орлов мост, така и в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където движението също е спряно.

Продължава протестът в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестиращите се разделиха на групи, като по-голямата част от тях се движат по ул. „Оборище” в посока Народното събрание. Те скандират "оставка". Движението по ул. „Оборище” е блокирано. Протестиращи има обаче и на Орлов мост.

За 30-ти пореден ден и пловдивчани потеглиха на протестно шествие срещу правителството на Орешарски. Водачите на шествието призоваха хората да не се отказват, ако искат да победят.  Към недоволните и тази вечер се присъединиха улични музиканти.

Водещи новини

Още новини