28-ми ден протести! Домати летят към парламента

  • 11 юли 2013 18:38

  • 8373
  • 47
28-ми ден протести! Домати летят към парламента
©

Стотици граждани се събраха пред Министерски съвет в столицата за поредния протест с искане за оставка на правителството.

Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" към площад "Независимост" е блокирано.

В района има засилено полицейско присъствие, както и екипи на жандармерията.

Минути след 18:40 ч. кола блъсна един от протестиращите на площад "Независимост" пред Президентството. Подробности за случая можете да видите ТУК!

Малко след 19:00 ч. полицията задържа група от четирима младежи от протеста. Органите на реда ги отделиха от шествието с мотива, че останалите протестиращи не ги желаят.

Половин час по-късно в шествието вече са се включили около 3000 души, по данни на МВР.

Протестиращите  скандират "Оставка” пред сградата на МС. Има разпънат транспарант, на гласи "Развали седянката". "Вредни сте за България", "Уволнени сте", "Орешарски, видяхме ти експертизата, и за селски кмет не ставаш", пише на част от плакатите, които са донесли гражданите на протеста.

Протестиращите преминаха покрай Народното събрание и за кратко се спряха там. Хората изразиха своето недоволство, като викаха "Оставка", клатиха металните заграждения и мятаха домати по сградата. Протестиращите окачиха голям макет на пчела, направен от картонени чаши от кафе, а над макета поставиха плюшена играчка пчела. В близост поставиха табела, на която пишеше "Помогнете да прогоним тази напаст", "Утре пак, но докога?". Отделна група от протестиращи застана до паметника на Цар Освободител и закачиха на него голям лозунг "Оставаме пред парламента до оставка".

Към 20:20 ч. протестиращите поеха към Орлов мост, но се отклониха по бул. "Васил Левски" и се насочиха към паметника на Апостола на свободата. На кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" е застанала група от хора, разпънала голям транспарант, на който пише "Граждани срещу мафията". От групата държат стрелки, оказващи в каква посока да вървят протестиращите.

Десет минути по-късно протестиращите се опитват да пробият кордон от полицаи на кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски". Част от участниците в шествието бутат полицаите, които ги изтласква назад. Няколко протестиращи се опитват да се сбият с полицията и искат да достигнат до храм-паметника "Александър Невски". Протестиращи влязоха в конфликт с полицията и на ул. "Московска". 

Опитват се да влязат в Ботаническата градина на Софийския университет, но полицията не им дава.

Протестното шествие пое по бул. "Княз Александър Дондуков". Част от протестиращите успяха да влязат в Университетската ботаническа градина, но излязоха, защото другият й изход е блокиран от полиция. Протестиращите счупиха табелата на заведението на градината, както и част от оградата му. Те скандират "мафия" и "оставка". Остава засилено полицейското присъствие в района.

Малко преди 21:30 шествието се върна пред сградата на МС. По-голямата част от недоволните от правителството на Пламен Орешарски граждани продължи към Народното събрание, а малка група се върна по "Дондуков". Скандиранията продължават.

Няколко души се опитват да премахнат загражденията пред Народното събрание и да преминат зад тях, други хвърлят кутийки от бира. Снимки можете да видите ТУК!

Недоволни от тези акции протестиращи се отправиха към Орлов мост.

На паветата пред Народното събрание е поставена кутия, на която пише "Предложения за нов Изборен кодекс".

Пресцентърът на МВР публикува снимки на сайта си от протеста в столицата пред Министерски съвет с броя на участниците. По данни на полицията около 3500 души е имало на пл. "Независимост" малко преди 20:00 ч., когато шествието е тръгнало към сградата на Народното събрание.

22-ри ден на протести в Сливен.

В 17:00 ч. недоволни от управлението на страната граждани се събраха на площада пред сградата на НТС - Сливен. Протестиращите са блокирали за кратко кръстовището "Розова градина", за което органите на реда са били предварително уведомени.

След това шествието тръгва по обичайния си маршрут - през партийните централи на ГЕРБ, БСП, ДПС и пред областна администрация.

Исканията остават същите, както и в началото на протестите - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители и разширяване на пълномощията им.

Антиправителственият протест Пловдив започна с бунтовни и революционни песни на площада пред Общината. Развяваха се знамена и се изви хоро.

Един от протестиращите призова от микрофона пловдивските артистични и културни дейци да се присъединят и подкрепят тяхната кауза.

Те тръгнаха на шествие по главната улица, с намерението да блокират кръстовището на Баня старинна.

След като приключи половинчасовата блокада на кръстовището на Баня старинна, протестиращите се придвижиха по бул. "Цар Борис Трети Обединител" до главната улица на града. Преминавайки през централите на ДПС и Атака, те ги освиркаха. По пътя си те получиха обиди от хората на спирките, чакащи автобуси, с които да се приберат от работа. Протестиращите обявиха, че часът на утрешния протест ще бъде променен. Те се организираха пред 18.00 часа да бъдат на стълбите пред централата на партия Атака, където артисти от Пловдивската опера ще изпълнят флашмоб. Те ще пеят еврейски песни, а актьор ще се превъплъти в ролята на лидера на партията Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа.

Протестът приключи в 20:40.

Протестиращите в Бургас са около 20 души. Макар и не многолюден, протестът е доста шумен, огласен от звънци, камбанки, свирки, вувузели и кречетала.

Една дама бе сложила традиционна престилка и с бъклица прикани "нашето "хубаво" правителство да си ходи, по живо, по здраво, докато не сме хванали дряновицата".

"София не е България, но България иска да е София!!! Софиянци, с вас по-малко се срамуваме", гласеше плакат.

Малко след 19:30 ч. гражданите започнаха да се разотиват, като обещаха, че утре отново ще има протест.

Близо 50 човека протестираха тази вечер в центъра на Пазарджик срещу правителството. За четвърта поредна вечер недоволните се събраха в градинката до паметника на Кирил и Методий в центъра на областния град. Повечето от тях носеха българския трибагреник и надписи, като към посланията от предходните вечери се добави плакат с нарисуван часовник и надпис "Г-н Орешарски, времето ви изтече, сбогом".

Заради малкия брой събрали бе взето решение да не се провежда станалото традиционно шествие по улиците на града със затваряне на пътни артерии, както и протестът да не стига до паметника на Васил Левски. Вместо това, протестиращите се спряха на площад "Константин Величков", където някои оставиха своето послание. На плочките на площада се появиха надписи "Който сее вятър, жъне бури", "Свобода или Орешарски", както и рисунка на триглав змей, изобразяващ партиите БСП, ДПС и "Атака".

Очакваше се в протеста в Пазарджик да се включи протестиращият пешеходец Георги Маринов, който ще извърви пеш пътя от Хасково до София, но той не се появи. Въпреки че намаляват с всяка изминала вечер, недоволните от управлението на страната в Пазарджик заявиха, че в петък отново ще се съберат на обичайното място в 18.30 часа.

Последвайте канала на

8373 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
Миро

2013.12.02 | 20:56

47
Така и не разбрах, тези с лаптопите пред Парламента, какво работят? Кой плаща кафетата? Кой купува червените домати, яйцата и другите неща? Кой прави големите плакати? Господа протестиращи, безкористни ли са на всеки един от вас намеренията, наистина ли ни смятате за наивници?
Иванов

2013.12.02 | 20:56

46
Простотията няма край. МВР прави не човешки усилия да опази реда, а някви там решиха да чупят прозорци. Неизживяно детство и кофти семейство. Ето какъв е резултата от лошото отношение в семейството. Необразовани престъпници и нищо повече.
200-300 пияни наркомани

2013.07.13 | 23:25

45
На снимката ясно се вижда, че на протеста участват 200 -300 пияни наркотизирани хулигани, според меверджиите и Бюлент Сидероглу. Достоен политик! Достойни офицери! Получават ПОЛАГАЩОТО им се неуважение. Сидероглу ефенди, за да те опази от народната любов, полицията е оградила парламента с километрични огради.Значи от много хора те пази. Тези хора много те обичат и са готови в огъня да влязат само и само да те докопат и да ти покажат в ясна форма що е то предател и какво се прави с него, турска подлого гадна.
Бай Ви Тоз

2013.07.12 | 10:52

28
Протестите са платени от ГЕРБ и мафията, това вече и хлапетата го знаят.Уво на всички чиновници в София които който се размятат по улиците и то в работно време,страната е спокойна за сметка на лумпените в столицата.

2013.07.13 | 23:24

44
Това за плащането на протестите го знаеш лично, от февруарските. Нали. Крадци и рушители на Родината. Турско-комунистическа-фашизоидна паплач. Никакво сътрудничество с вас! Да ви заплюе цял свят! Гадове!

2013.07.13 | 23:24

43
Сега вече всички протестиращи сме обявени от Атака и нейният лидер Сидеров за терористи!!!Постоянно по ТВ Алфа се тръби че всички които участвуваме в протеста срещу правителството сме терористи и заплашваме живота на един милион и половина софиянци които не участват в протестите.Използва се катастрофата на пияният таксиметров шофьор като оправдание че заради протестите линейките не са пристигнали на време и затова вече има и жертви за които са виновни протестиращите защото не са пуснали линейките да пристигнат на време.Аз питам как да наричаме участниците на активисти от Атака и нейният лидер Сидеров в протестите пред джамията в София или участието им в митингите през февруари за сваляне на предишното правителство.Иска ли Сидеров разрешение за безобразията си които върши или взема мегафона и започва агитация на улицата.Каква е тази наглост от Атакистите.ПРОТЕСТИ ЩЕ ИМА ГОСПОДА ОТ АТАКА.ПРОТЕСТИТЕ НЕ СА ПЛАТЕНИ.ТЕ СА ЗА НАРОДА И ЗА ИЗБАВЯНЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ БОКЛУЦИ КАТО ВАС.

2013.07.12 | 10:50

26
Прави са от алфа вие сте платени дегенерати терористи наркомани и измет вчера линейката можеше да спаси живот но ти беше там и пречеше.....

2013.07.13 | 23:24

42
Всички които по долу са писали срещу протестите нека да знаят че протестите не са в подкрепа за ГЕРБ а срещу правителството и всички депутати в това народно събрание.Не е вярно че нямаме искания и че не знаем какво искаме.Искаме смяна на закона за гласуване на изборите,намаляване на депутатите на 120 от 240 и да бъдат за не повече от 2 мандата избирани за депутати а не до живот.Което и да било следващо правителство да знае че ако не започне борба с монополите ,намаляване цените на тока ,храните и лекарствата протестите няма да спрат и с това отговарям на въпроса ви че не искаме Бойко и ГЕРБ а нови хора които да започнат реформите.Ако не се борим за това то тогава да бяхме си стояли с Виденов и да чакаме да се оправим.Това правителство да спре да тегли заеми защото след като сега в държавата не постъпват пари кога ще постъпят и от къде ще вземете за да върнете заема.Или както винаги сега да теглим а после другите да го мислят.Не заблуждавайте хората с трохите които им хвърляте че вършите нещо.Това което трябва да направите а вие не искате е борба с монопола затова си подайте оставката и дайте шанс на други да го направят.

2013.07.12 | 02:04

4
IDIOT
o&k

2013.07.13 | 23:23

41
Имаше преди един популярен лоэунг-"Кой не скача е червен".Сегашният му вариант е "Който е элобен е от "Атака".И тая беэсилна элоба срещу протестиращите е обяснима по най-елементарен начин:Отива си парламента,иэчеэва эавинаги и "Атака"-намраэена от отвратените от лидера й българи,иэполэвана и эахвърлена от червените,эа турците да не говорим.Както и эа Европа.
Много вярно

2013.07.13 | 23:23

40
АЗ САМО ДА ПОПИТАМ? КАКВО СТАНА С ОНЗИ ПРОТЕСТ НА “УМНИТЕ“, “КРАСИВИТЕ“ “ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ“ КОГА ПРИКЛЮЧИ, ЧЕ АЗ НЕ РАЗБРАХ?!?!? МИСЛЯ, ЧЕ И ПЕЛЕНАЧЕТАТА ВЕЧЕ РАЗБРАХА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ!! МИСЛЯ, ЧЕ МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ И ТАЗИ ПИЯНА И ДРОГИРАНА ПАПЛАЧ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА НА МЯСТО!! НЕКА ВОДНИТЕ ОРЪДИЯ ДА ДОЙДАТ!! А И ДА НЕ ЗАБРАВЯ!! ОТ УТРЕ ИСКАНЕ ОСТАВКА НА ТАЗИ ПИШМАН КМЕТИЦА!!

2013.07.13 | 23:23

39
Промяна се прави от умни хора, а не от хора които не знаят какво искат! Симеон правилно каза,че няма причина за освтавка на правителството за да дойдат Цеци и Боко!!

2013.07.13 | 23:23

38
Виждa се крaят нa Червените боклуци!БЛОКAДA нa Пaрлaментa до остaвкa!
48 Такт

2013.07.13 | 23:23

37
Ако мислиш че ще дадат властта доброволно се лъжеш. Има 2 опции или демократичен протест при който хората накрая се уморят от протести и решат че не е нужно да се занимават с идиоти и не е нужно да променят нищо и просот имигрират в друга страна или насилствено. Насилствено няма да стане така че се вижда бъдещето - нормалните хора виждат че няма смисъл да живеят в страна където пенсионери , цигани, турци и хора чиито IQ не достига 90 и отлитат а отрепките остават тук и се чудят що не им върви и продължават да чакат някой да ги спаси.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини