29-ти ден на протести: Фенери над София

  • 12 юли 2013 18:42

  • 5750
  • 23
29-ти ден на протести: Фенери над София
©

В 18:00 ч. започна поредният протест в Пловдив срещу управлението на страната.

За днес протестиращите бяха обявили, че ще има флашмоб с мъж, имитиращ Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа. Пред централата на партия "Атака" обаче има полицейска охрана. Бившият депутат Христо Марков, който оглавява протестите в Пловдив, каза, че събитието се отлага поради опасения от сблъсъци.

Протестиращите се отправиха към площад "Стефан Стамболов", където се събират за поредния протест срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Шествието премина през центъра на града и се насочи по ул. "Иван Вазов". Пред Военния клуб пловдивчани извиха хоро под свирнята на двама улични музиканти. При кръговото кръстовище на булевардите "Васил Априлов" и "Руски" протестът се раздели на два лъча и отново се събра на бул. "Христо Ботев" на пътя пред гарата.

След 20:00 ч. бе блокирано кръстовището при Централна гара.

Минути след 18:00 граждани започнаха да се събират на протест и в София на обичайното място. Все още маршрутът на шествието е забулен в тайна.

Няколко хиляди са на площада към 19:20 ч. Те блокираха движението на площад "Независимост" и по бул. "Цар Освободител". Скандирания "Оставка" огласят района. Някои от издигнатите плакати гласят "БКП ни разделя от 1923 година", "Дойдохте насила, вървете си без сила", "Оставка веднага, наглеци".

Протестът в столицата протича спокойно, полицейското присъствие е засилено.

Минути след 19:30 ч. напрежението ескалира. Протестиращи се опитват да премахнат металните заграждения около сградата на Министерски съвет. Полицията е направила кордон пред загражденията.

По данни на МВР към 19:30 ч. протестиращите пред МС са 2000. От Министерството на вътрешните работи съобщиха за възможни провокации. Вижте ТУК!

Към 20:00 ч. протестното шествие тръгна по бул. "Цар Освободител" в посока Орлов мост. Хилядите недоволни граждани са водени от няколко протестиращи, които свирят на барабани. Най-отпред на шествието са издигнати лозунгите: "По-високи заплати за полицаите" и "България каза: Орешарски, върви си".

Днес се очаква 240 балона с горещ въздух да бъдат пуснати от Орлов мост в небето. По този начин шествието иска да се разграничи от група протестиращи, които днес обявиха, че дават толеранс от шест месеца на правителството. Подробности можете да видите ТУК!

Около 20:20 ч. шествието се раздели на две групи. Едната се насочи към Орлов мост, а другата възнамерява да повтори вчерашния маршрут.

Протестиращите срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 към 20:00 ч. са 3500, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Протестното шествие в столицата се насочи към хотел "Плиска" по двете платна на бул. "Цариградско шосе". Движението е блокирано по булеварда и се пренасочва по локалните платна за движение. Недоволните граждани скандират "оставка" и развяват български знамена. Протестиращите в района на хотел "Плиска" направиха път и пропуснаха преминаваща линейка.

Друга група извиха хоро пред сградата на Народното събрание.

Полицейското присъствие остава засилено във всяка една част на протестното шествие.

Малко след 21:30 ч. от езерото "Ариана" 240 фенера с горещ въздух се издигнаха в небето на София. Движението на Орлов мост е спряно във всички посоки. На пътното платно има насядали хора. Една група протестиращи пускат звук на сирена през мегафон в знак на недоволство.

Със скандирания "оставка" протестиращи граждани на Благоевград се отправиха към целта си - блокиране на главен път Е-79.

Около 60 души се събраха пред сградата на областната управа в града, за да изразят недоволството си срещу правителството и назначението на Муса Палев за областен управител. 

Сред протестиращите има граждани, облечени в светлоотразителни жилетки, които ще следят за реда по време на протестните действия.

Полицейски служители обаче блокираха пътя на протестиращите на изхода на града по ул. "Иван Михайлов". Десетки полицаи направиха кордон и не допуснаха протестиращите да изпълнят заканата си и да блокират пътя Е-79.

Минути след 20:00 ч. един от участниците в шествието бе задържан. Полицейски служители отведоха Венцислав Кавазов, който се е опитал да премине през кордона.

30 души се събраха за протестно шествие в Сливен.

Протестът днес започна традиционно в 18:30 ч. пред сградата на НТС. Маршрутът на протестиращите премина по пешеходната зона до партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ, както и пред областна администрация.

Исканията остават същите, както и в началото на протестите - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители и разширяване на пълномощията им.

Последвайте канала на

5750 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
реалист

2013.07.13 | 08:05

3
ГЕРБ да се върне в парламента, кабинетът да извърви предварително заявените стъпки и след това да отидем на избори.
o&k

2013.07.14 | 00:43

23
Че какво му пречи на правителството отсъствието на ГЕРБ да си "иэвървява" стъпките?Освен това ГЕРБ си подадоха оставката эащото са чувствителни към протести.И тъй като протестиращите демонстрират эа оставка на целия парламент,няма логика Бойко да се връща в него эа да го гонят пак!!!

2013.07.13 | 11:32

22
аз не разбирам що за малоумие ви тресе,да те шибат комунисти,да са шибали майка ти и баба ти и пак да ги защитаваш и да ги избираш,че и да им вярваш...ако чак толкова сте слабоумни направете съпоставка с държавите дето не са я имали тая власт(германия австрия франция)изреждам ги защото сте психоболни и няма сами да се сетите тъпи червени бабички

2013.07.13 | 11:31

21
5 века турско робство,и продължаваме да избираме турци да ни управляват,45години комунистическа диктатура и прдължаваме комунисти да избираме е на това как да му кажеш освен стадо с мърши избирайте си турци и комунисти и не ревете ,че сте зле скоро от глад ще мрете,и тогава ще проумеят пилешките ви червени мозъци защо тези хора са пред парламента без да им се плаща,за разлика от вас те мислят за бъдещето
реалист

2013.07.13 | 10:37

20
Предсрочни есенни избори са малко вероятни. Както каза един политолог, те могат да станат само при катастрофа от страна на улицата. Най-разумният вариант, според масовите нагласи в обществото, ще е изборите да са през май догодина.
Ава

2013.07.13 | 10:34

19
Не протестира цяла България не от страх, а защото не подкрепя исканията за оставка на правителството на Орешарски. Спомнете си февруарските протести тогава се събуди дори заспалият дълбок зимен сън Северозапад. Всеки иска България да е добре развита европейска държава, но не мисля, че с палатките на площада, с хвърляне на домати и яйцата, с обиди и крясъци и най-важното без диалог ще вървим напред. Промяната трябва да започне във всеки един от нас.

2013.07.13 | 10:29

18
Хей мутрагени, само в 3 града ли раздавате парички? Я не се стискайте.
Киро

2013.07.13 | 10:29

17
Престанете с тези протести,а се захванете с нещо полезно.При предсрочни избори ще дойдат Герб пак на власт,а не това искаме.За да сме градивни трябва да кажем ясни цели и ясни срокове на това правителство и народно събрание,а след това да искаме предсрочни избори.
Искрен

2013.07.13 | 10:28

16
Голяма част от хората изобщо не искат избори,защото ще се повтори картина идентична с предходните избори.Правителството трябва да продължи да работи с ясни цели и конкретни срокове,а Народното събрание заедно с гражданските организации да изработят нов изборен кодекс.Това е отговорна позиция,а не безпочвените протести,които станаха ежедневие.
ББ

2013.07.13 | 09:37

15
Не ги мислете платените подметки, г-н премиер!!! Те са лумпени, платени от една увяхваща идея наречена ГРОБ!!!! Нямат сила, нямат глас, нямат бъдеще. Придължавайте да разобличавате престъпните далавери на Борисов и пасмината му, а протестите ще спрат - както се лекува човек от вирус. Те вече намаляват драстично и скоро ще изчезнат!!!
не сте обедителни

2013.07.13 | 09:35

14
хаха ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЯМАЛИ РЕАЛНИ ИСКАНИЯ ...... Аз да попитам какви искания имаха уж вдигналите се от цяла България през февруари. - Имаха едно основно искане ... Край на монополите Изпълнено ли е ... има ли някакви промени в ЧЕЗ , В ЕОН или в ценообразуване на ток , парно ... или чакаме да дойдат зимните сметки - до тогава лайф из лайф

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини