27-ми ден протести (обновена + снимки)

  • 10 юли 2013 18:52

  • 9294
  • 61
27-ми ден протести (обновена + снимки)
© Булфото

За поредна вечер граждани се събират на антиправителствен протест пред сградата на Министерски съвет.

Продължават нападките между протестиращи и управляващи относно официалните данни за броя на участниците в шествията в София.

Блогърът Асен Генов обяви, че в социалната мрежа се е появила идея за специализирана компютърна програма, която да определи с приблизителна точност колко граждани се включват в столичния протест срещу кабинета на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Няколко души са прегърнали тази идея. Ще има видеозапис, който ще бъде сканиран от специален софтуер, за да бъдат отчетени събралите се хора.

Според Генов силно занижената бройка не се дължи на органите на реда, а на пресцентъра и неговото ръководство. По думите му, охраняващите полицаи имат изключително коректно отношение към протестиращите.

За нас не е важно толкова да се уточни бройката, ние знаем колко сме. Този дискурс го вкараха политиците и то тези, които са от управляващата тройна коалиция, защото се опитват да омаловажат значението на протеста. Управляващите не искат да признаят силата на протеста, подчерта той.

По думите му, партиите дори с автобуси, специална организация и чалга певици не могат за толкова дълго време (27 дни) да доведат толкова много хора да защитават тяхната кауза.

В 19:55 ч. протестиращите потеглиха по обичайния си маршрут към Народното събрание и Орлов мост. Все още не е ясно дали ще се насочат към партийните централи или отново ще блокират бул. "Цариградско шосе".

По данни на МВР към 19:30 ч. в шествието са се включили 3000 души. Към 20:00 ч. според Министерството на вътрешните работи те са 5000.

Малко преди 20:30 ч. протестното шествие блокира движението на кръстовището до Софийския университет и се отправя към Орлов мост.

Към момента протестът протича спокойно и без инциденти.

Протестното шествие се движи по бул. "Цариградско шосе". Група протестиращи с голям транспарант, на който пише "Граждани срещу мафията", препречиха пътя към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", за да насочат протестиращите към хотел "Плиска".

В 20:30 ч. заради тежък пътен инцидент полиция спря шествието преди бул. "Ситняково", за да могат да минат линейки. Таксиметров автомобил, движещ се в посока центъра, спукал гума, отклонил се е от пътното платно и се е врязал в спирка на градския транспорт, като има ранени граждани. Минути след 21:00 ч. протестиращите граждани бяха пуснати да продължат. 

Снимки можете да видите ТУК!

200 души протестират във Варна. Те блокираха кръстовището пред общината. Полицията не успя своевременно да отклони движението по обиколни маршрути и десетки автомобили и автобуси попаднаха в голямо задръстване. Това доведе до сблъсъци между шофьори и протестиращи, но полицията се намеси и потуши скандалите.

Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия", развяват български знамена и носят много плакати с призив правителството да си тръгне.

Около 30 души се събраха пред община Бургас, за да покажат недоволството си срещу управлението на страната. "София не е България, но България иска да е София", скандират те.

Малко повече от 20 души се събраха тази вечер на организирания в Ямбол протест срещу кабинета "Орешарски". Протестиращите развяват национални знамена и скандират "Оставка", "Мафия", "Ямбол, събуди се".

Исканията на протестиращите са за спешно приемане на нов Изборен кодекс, предсрочни избори и изработване на нова Конституция.

Протестите в Ямбол протичат сравнително спокойно, без инциденти и напрежение.

Пловдивчани обърнаха знамената надолу, като по този начин обявиха война на правителството. По думите на организаторите, природата сама си е казала думата вчера, като обърна знамето на Министерския съвет.

И тази вечер ще бъде блокирана Централна гара. Полицията обаче спря протестиращите да извършат този акт, тъй като нямат разрешение за блокада.

Днес в Пловдив пристигна Георги Маринов от Хасково, който обяви пешеходен протест срещу управляващите.

Във Велико Търново също се провежда протест. Исканията на хората остават същите - оставка на правителството, нови избори и смяна на Изборния кодекс.

В града продължава подписката в подкрепа на 18 искания към кабинета и Народното събрание. Сред основните са свикване на национална кръгла маса с участието на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, граждански и неправителствени организации. Хората искат и Народното събрание да приеме нов антимонополен закон, ограничаващ ценовия произвол на монополите и картелите и защитаващ правата на потребителите.

Протестиращите в Пазарджик ще блокират входа на областната администрация утре в 08:30 ч. Те са недоволни от назначаването на зам.-областен управител от ДПС.

Един от участниците в протеста каза, че това е трети мандат за Юмер Хамза, който преди това още два пъти е заемал тази длъжност при различни правителства. С неговото назначаване представителите на ДПС в областното управление на Пазарджик стават вече двама, защото и областният управител също е назначен от квотата на движението.

Няма да допуснем Юмер Хамза да влезе утре в сградата на областната администрация и да встъпи в длъжност, обяви той.

Малко преди 20:30 ч. приключи 21-ия ден на протест в Сливен. И днес той премина мирно и спокойно, като близо 30 протестиращи се събраха в центъра на Сливен.

Началното място отново бе площада пред сградата на НТС - Сливен и по пешеходната зона шествието стигна до областна администрация и партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ. Пред администрацията и пред трите централи имаше краткотрайни спирания с освирквания, скандирания "Мафия" и "Оставка", "Всеки ден ще е така до победата".

Балони "Оставка" бях раздавани и на хората по главната улица, които ги приемаха с усмивка.

Протест в града ще има и утре на същото място от 17:00 ч. Предвидено е за утре да има блокада на кръстовище "Розова градина". Полицията е уведомена за затварянето на едно от най-големите кръстовища в Сливен.

Последвайте канала на

9294 61

Свързани новини

Коментари 61

Добави коментар
работещ гражданин

2013.07.11 | 09:29

30
Почти месец всички медии са заети да броят протестиращи, услужливо да насочват неосведомените кога, къде и как да се блокира движението, за да може в максимална степен да се пречи на хората отиващи или връщащи се от работа, отиващи на лекар или дори на любовна среща, хората искащи да дадат шанс на тези за които са гласували да покажат стават ли за нещо. Това не е демокрация, а силово налагане на воля! Протестиращите са в 3 града. В двумилионна София - по оптимистичните сметки максимум 10 000 човека в най-масовото шествие - 0,5% от жителите. В Пловдив - около двеста човека - не ги лови калкулатора за изчисляване на процентите, но причиняват максимум дискомфорт , като спират влаковете. Във Варна около 50 човека??? Ха сега вземете едно калкулаторче и сметнете колко е масово - нещо сметките не излизат, а? Май по-скоро е много гласовито! А интервютата с протестиращите граждани - леле мале! Поне избирайте добре образовани хора, които да могат да се аргументират. Направо е гротескно, когато се пита някой, видимо на социални помощи, и човечецът с апломб вика "Оставка"

2013.07.11 | 13:48

61
Струва ми се,че тук пишещите "защитници" на ГЕРБ са хора,който много обичат далаверата(да му работят на миним.заплата,да не внася осигуровки,да крие данъци),но когато някой реши,че е редно да си плаща-подивяват.Т.е аз мога да крада,но ако ми пипнеш далаверата,Стой ,та гледай!-Скачам,като павиан..Оле,лее ОТИДОХА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МИ ПРАВА!-Отишли ми с лаптопите да бачкат и протестират-абе наглец,ако не са милионите "черноработници" чий ще го дъвчеш с лаптопа,а"? Ще продаваш на дедо ти овчите дърдонки,ама по иновативен начин-С ЛАПТОП!
С ВАС СМЕ БСП

2013.07.11 | 10:46

60
И аз не харесвам бсп и не съм гласувал за тях ама им симпатизирам сега искам всичките комунисти дето се събират на Бъзлуджа да се изсипят в Софето да ги видя платените продажници на боко тиквата как ще се наакат в гащите хахахахахаха
Винету

2013.07.11 | 10:45

59
БОЗДУГАН ПРЕЗИДЕНТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Боздуган

2013.07.11 | 10:35

58
Къде ги намират такива отвратяги в ГЕРБ ?! Младенов е чифутско хюмне , Фидоската жива свиня крадла ,леля Цецка червена партийна БКП секретарка ,кучка от класа ,Цвъцко глупака готов пандизчия и над тях плевната офшорска - пухльото ! На върха е вожда Тиквата на всички гербаджийски тикви,завършеният простак , кандидат ОВЧАРЯТ, Будата , Винету то на 21-ия век!Бах ти партията !Само Волен ще ви управи мама ви мръсна!!!
Боздуган

2013.07.11 | 09:50

57
Подслушан разговор . Бойко : Росене, видя ли сига ква стана,ве? Оня щял да вика Сретен при комисията ,ве ! Е , сега вече сийба мамата , жив изгорях ! Чуваш ли ве путко ?! Откога ти казвах да го мааш от таа комисия ве ?! Тоз Сидер че ме закопа бе,ама ти да ниси мислиш,че на теб ще ти прости ве, ей! Ти май от мен си по-прост! Ей,голям бунак излязох ! Не повярвах на Юлито какъв мухльо си !

2013.07.11 | 05:40

26
Има ли още малоумници дето мислят че с мирни протести може да се промени нещо .
XXL

2013.07.11 | 09:50

56
Някой замислял ли се е,защо протестите все още са мирни??? Да не си помислите,че интелигенцията е излязла на протест...не интелигентния човек винаги намира начин да се приспособи към ситуацията!!! Протестите са мирни,защото са платени,всеки е отишъл да се поразходи малко да викне два три пъти БОКЛУЦИ и ОСТАВКА и да си прибере хонорарчето... Няма човек на този свят да прави нещо без пари това е истината.

2013.07.11 | 00:33

14
Силно се надявам, протестите да не са мирни да дойде жандармерита и да ви обгази, дейба и костурите Ви. Понеже не искаме да ставаме като в ЕГИПЕТ (там поне протестират 22 милиона от 70), ние тъпанарите ще гледаме как ще Ви разпръснат за 5 часа понеже сте милиони . Често крайно време да бъдете по груби, поне да има нещо интересно за гледане по телевизията.

2013.07.11 | 09:39

55
Шепа платени фанатизирани лумпени не могат да решават съдбата на България!Тези подобия на хора са се продали за 35 лева и искат да определят нашия живот!Това ли са "симпатичните и интелигентни протестиращи"?!Продажници!
Мъф Потър

2013.07.11 | 09:39

54
Местанишарски подай оставка! МЕСТАНишарски оставка! МеСТАНИШарски оставка!

2013.07.11 | 09:39

53
Оставка, но на митингуващите! Няма такива досадници!!!

2013.07.11 | 09:39

52
Тези протестиращи неразбраха ли че нямат шанс доброто ще победи и няма да позволим глутница платени и заблудени лумпени да върнат пак гроб на власт НЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини