Опит за блокада на АМ "Тракия" (обновена)

share

Протестиращите в Пловдив граждани срещу правителството на Пламен Орешарски тръгнаха към автомагистрала "Тракия" от сградата на Областната администрация в Пловдив с личните си автомобили час и половина по-късно от предварително планирания час.

След 09:30 ч. стана ясно, че полицейско разпореждане не позволява блокадата на магистралния път. Въпреки това и след среща с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Тодор Чонов хората се отправиха към целта си.

По-рано днес директорът на пловдивската полиция дойде пред Областната управа, за да се срещне с протестиращите. Той заяви, че полицията не забранява протеста им, но по закон магистралният път трябва да функционира, тъй като не може да се пречи на пътуващите по него. Който застане на пътя, ще отнесе глоба, ако не напусне, след като бъде помолен, каза той. Ако някой си позволи хулигански прояви, ще бъде задържан за 24 часа и докладван в прокуратурата.

Малко преди 11:30 ч. екипи на полицията препречиха пътя на протестиращите. Те са спрели автомобилите си пред заведението при 118-ти километър на магистралата, но реално не са излезли на пътното платно. Движението по магистралата не е спряно. Хората продължават да недоволстват и настояват да блокират магистралата, но засега няма сблъсъци и инциденти.

В 13:00 ч. протестът на пловдивчани срещу правителството на Пламен Орешарски приключи. Този час те бяха определили като краен за блокадата на АМ "Тракия".

Хората останаха встрани от пътното платно при 118-ти километър, охранявани от полицейски кордон. Развяваха българския флаг и скандираха "Оставка".

Протестиращите се заканиха, че следващия път, когато решат да блокират магистралата, няма да го оповестяват предварително. Според тях полицейската забрана за блокада ще изкара още повече хора на вечерния протест от 18:30 ч. 

Водещи новини

Още новини