Известни лица участваха в "Кръв за България"

share

В името на акцията, която се случи в събота пред парламента, инициаторите са събрали няколко идеи. То провокира още повече, когато стане ясно, че е свързана с протестите. Целите на акцията са две - едната символна, другата по-буквална. Първата е послание за запазване на демонстрациите мирни и да не се пролее кръв, а втората и по-дългосрочната - да се подпомогнат усилията за популяризиране на кръводаряването, пише в. Дневник

Музикантите Васил Гюров и Кирил Маричков, режисьорът Димитър Коцев - Шошо, актьорите Калин Врачански и Явор Бахаров, тенис звездата Магдалена Малеева, тв водещият Кирил Христов бяха сред публичните лица, които точно по обяд в събота се събраха в градинката зад парламента. Медицинска сестра им взе кръв, която беше поставена в малки бурканчета, а докато това се случваше, те обясняваха смисъла на акцията на медиите и случайни минувачи.

Идеята е дошла спонтанно в петък. Провокирана е от темата, която се появи в разговорите по протестите, медиите и в социалните мрежи през последните два-три дни - възможно ли е протестиращите да успеят, ако всичко остане мирно и не се стигне до сблъсъци (както в други ситуации и дори по примера на други държави). Допълнително тази тема беше предизвиквана и от заканите и поведението на Волен Сидеров, който заплаши с граждански арести на протестиращи, наричани от него "провокатори" и в четвъртък и петък вечер оставащите на "Орлов мост" се чудеха дали той ще се появи и какво ще последва тогава.

Участниците в акцията са на протестите почти всяка вечер. Искам да се запази протеста мирен, затова се включих в този символичен жест, обясни Магдалена Малеева и добави "протестирам, защото не искам да ни управляват крадци".

След като дадоха кръв, участниците отидоха пред задния вход на парламента и изляха част от нея върху жълтите павета. "Правим това символично с надежда, че няма да се наложи да се пролива наистина кръв. България е обезкървена и разединена. Разливайки я заедно на едно място - идеята е, че може да се обедини и да стане по-силна", каза още Васил Гюров за жеста. Веднага след това я измиха с вода.

След което за няколко минути подредиха бурканчетата, върху които бяха отбелязани имената на дарилите - почти пред самия вход на Народното събрание. Полицаите, които бяха на смяна, бяха изненадани какво става и не позволиха бурканчетата да бъдат сложени до вратата, както и да останат пред сградата, но изчакаха акцията да премине.

Всичко приключи за по-малко от половин час, а участниците се разделиха с думите "До довечера".

Водещи новини

Още новини