Превозвачите от България, Македония и Румъния заедно в защита на интересите си

share

Ние сме в Европейския съюз, имаме заедно проблеми. Трябва да се противопоставим като една сила срещу турските превозвачи. Това каза инж. Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) и Националната транспортна камара и член на УС на АЕБТРИ по време на тристранната среща между румънски, български и македонски превозвачи.

„Те смятат, че имат правото да се движат навсякъде в Европа, но нищо не бива да накърнява договорите, които имат с нас, каза генералният секретар на румънската UNTRR Раду Динеску. Трите държави може да подпишат декларация, която няма да бъде дълга, призова Койчо Русев. В декларацията да се заяви, че трите страни държат да се спазва международното законодателство.

„Може да поставим в тази декларация проблемите, които са дискутирани, и това какво искаме”, каза Русев. По негови думи - сега е моментът да се предприемат такива действия, защото за първи път турският народ се противопоставя на самозабравилите се ръководители, които в последно време управляват Турция. Представителите на македонската АМЕРИТ и румънската UNTRR се съгласиха, но посочиха, че за да се случи това, трябва да се консултират с президентите на асоциациите си.

„Участниците в днешната тристранна среща предлагаме на управителните съвети на трите асоциации да разгледат тези проблеми”, каза Койчо Русев. Македонският представител Драган Ивановски посочи, че същата декларация може да бъде изпратена и до сръбските превозвачи. Ако се получи решение от румънска и македонска страна, тези проблеми могат да бъдат отнесени до Международния транспортен форум, според думите на Русев.

„Главното, което трябва да подчертаем, е че искаме еднакви условия за всички транспортни оператори и този, който е най-конкурентоспособен, ще си намери мястото на пазара”, каза Раду Динеску.

Водещи новини

Още новини