Попова откри събора "Дни на предците 2013" в Плиска

share

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри днес в Националния историко-археологически резерват "Плиска" събора "Дни на предците 2013", който е под неин патронаж. Това съобщи кметът на община Каспичан Милена Недева, която посрещнала вицепрезидента пред резервата, предаде БТА.

В проявата, организирана за втора поредна година, ще бъдат показани традициите по българските земи и различни периоди от средновековната ни история, уточни Пламен Събев от клуба "Традиция" в Шумен, който ще представи в първата българска столица спектакъла "Създатели на българската държава". По думите му, близо 20 клуба за исторически възстановки, конни клубове, фолклорни и танцови състави, множество занаятчии и други участници ще представят бита и облеклото, народните певчески традиции, занаяти и обичаи на нашите предшественици. По стари занаятчийски традиции ще бъдат показани ковашка работилница, тъкачен стан, грънчарско колело, изработване на плъсти, ножарство, средновековна медовина, свещолеене и обработка на кожи, средновековни накити и оръжия.

Ще се състоят конни демонстрации, стрелба с лък и конен поход от първата българска столица до Мадарския конник, в който ще участват конни клубове от страната.

Събитието, открито официално в 11:00 ч. с молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, ще завърши около 20:00 ч. с концерт на местни фолклорни и танцови състави и на рок-групата "Епизод".

Водещи новини

Още новини