Възпитатели тормозели деца в Дом в Пловдив

share

Неглижиране на потребностите на момичета и момчета, настанени в Дома за деца, лишени от родителски грижи (ДДЛРГ) „Рада Киркович”- Пловдив, и физическо и психическо насилие спрямо част от тях от страна на служител от персонала. Това са установили инспекторите на Главна дирекция „Контрол по правата на детето” на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от агенцията.

В проверката участваха и представител на МВР-Пловдив и двама психолози от Комплекса за социални услуги за деца и семейства. След проведените разговори с настоящи и бивши възпитаници на дома, служители в институцията, както и от проверената документация, комисията констатира, че персоналът проявява незачитане на самостоятелността и личната свобода на непълнолетните деца и омаловажава сигналите за нарушения, които те споделят. Установено беше, че от страна на ръководството на дома „Рада Киркович” се подхожда избирателно към подадените жалби и оплаквания, като част от тях дори не се регистрират, а за други не се предприемат адекватни действия.

Заниженият контрол по спазването на правилата на институцията, води до създаване на условия за нередовно посещение на децата в училище и допускане на нерегламентирани контакти между тях на територията на дома. Част от децата, с които проверяващите се срещнаха, предоставиха данни за упражнено физическо и психическо насилие спрямо тях от страна на възпитател. Заявяват, че са информирали други възпитатели и служители на дома, но от тяхна страна не е последвала реакция.

Комисията установи, че случаите на неприемливо поведение от страна на същия възпитателя не са били достатъчен мотив за директора да предприеме незабавни действия за проучване на сигналите и проблемите във взаимоотношенията между децата и служителите в дома. Подлагането на съмнение на подадените от децата жалби и заемането на защитна позиция, отричайки възможността за неправомерни действия от страна на нейния подчинен, създава условия за допускане на неприемливи методи за работа в социалната институция. Бездействието и липсата на превенция е задълбочило проблемната ситуация и е предпоставка за нови инциденти и насилие, е мнението на проверяващите.

Трудовият договор на възпитателя, срещу когото са оплакванията на възпитаниците на дома, е прекратен в края на март по взаимно съгласие.

Заради констатираните нарушения и занижения контрол в институцията председателят на ДАЗД предлага на кмета на Община Пловдив, в качеството му на работодател, да потърси дисциплинарна отговорност на директора на дома.

Водещи новини

Още новини