От Закрила на детето искат да глобят директорката на дома в Асеновград

  • 31 август 2011 18:58

  • 1165
  • 4
От Закрила на детето искат да глобят директорката на дома в Асеновград
©

Предложение за дисциплинарно наказание на директорката на дома в Асеновград е изпратено от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) до кмета на Асеновград Христо Грудев.

Писмото е от председателя на Агенцията Надя Шабани и е по повод резултатите от извършената проверка в Дома за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ) "Таню войвода" - Асеновград, съобщи Дарик.

В дома има сериозни пропуски, които са довели до нарушаване на правата на настанените там деца. Директорът Весела Симеонова и персоналът не прилагат адекватни действия, които да разрешат сериозните проблеми с деца от дома и да им осигурят подходяща среда за развитие, са част от мотивите за поисканата мярка срещу Весела Симеонова. Установено е също грубо незачитане на правата на децата и налагането на нерегламентирани наказания, като заключване в стая, изолирани от останалите, забавяне на изплащането на джобните пари. Според комисията е недопустимо поставянето на постоянен срок на наказанието или налагането на повече от едно, като това противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето. За различни видове провинения децата най-често са полагали труд като почистване на дома, хигиенизиране на тоалетните, столовата и стаите.

Мнението на експертите е, че екипът на дома полага усилия за прилагане на позитивен подход при коригиране на поведението на децата, но тъй като не постига очакваните резултати, залага основно на рестриктивните мерки, които задълбочават проблемите.

Становището на комисията, извършила проверката, е, че с действията си директорът и персоналът на дома са нарушили правото на закрила на детето.

Преди седмица Весела Симеонова бе върната на работа от Окръжен съд - Пловдив, но тя все още е разследвана от прокуратурата. Официалният доклад с предписания от Агенция за закрила на детето е готов, но ще бъде оповестен след като бъде връчен на директорката. В момента Симеонова е в годишен отпуск, обясни Ваня Монова от пресцентъра на (ДАЗД). По думите й, ако кметът на Асеновград директорката може да бъде дисциплинарно уволнена.

Три момичета, на 13 и 14 години, настанени в дома за деца в Асеновград „Таню войвода", обвиниха възпитателите си и директора в системно налаган тормоз. Пред съдия малолетните разказали, че са били заключвани в медицинския изолатор в продължение на седем дни. Проверка на общинска комисия обаче не установи нарушения в дома.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1165 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.05.10 | 16:41

4
кРАСИМИР ХРИСТОВ АКО ДЕТЕТО Е ТВОЕ СЕ ОМИТАЙ ПО НАЙ-БЪРЗИЯТ НАЧИН КАТО СВЪРШИ МАЧА !
илянка

2013.05.10 | 16:14

3
Ти си отврат и винаги си бил !
ДЪРЖАВА

2011.09.01 | 10:38

2
ОТВРАТ.
An

2011.08.31 | 22:03

1
Коя агенция не разбрах- за защита на крадлите и магистралките ли? Може ли да ми дадете информация колко пъти тези МОМИ са издирвани из страната и колко от нашите пари са изсипани в помийната яма? Що от тази агенция не си осиновят по някое от ангелчетата?

Добави коментар

Водещи новини