Откриха железопътната линия Свиленград - турската граница (галерия)

share

Железопътната линия Свиленград-турската граница официално бе открита. Дължината на отсечката – част от от европейските транспортни коридори 4 и 9, е близо 18 километра. Проектът е на стойност 70 милиона лева без ДДС и е реализиран по оперативна програма „Транспорт".

Електрификацията и реконструкцията на жп линията Свиленград-турската граница е първият проект от железопътния сектор, изцяло завършен и реализиран по оперативна програма „Транспорт". Вчера отсечката получи акт 16 и разрешение за ползване.

Премиерът Марин Райков, който присъства на откриването на жп линията, посочи, че независимо от факта, че става дума за 18 км, за него от изключително значение е това, че новооткритият железен път е част от по-голям проект, с реализацията на който през 2015 година от Димитровград до границата с Турция ще има модерна жп линия.

По новооткритото трасе може да се развие скорост от 160 км/ч, но у нас няма влакове, които да достигат такава скорост.

Министърът на транспорта Кристиан Кръстев каза, че се надява в следващият програмен период да успеят да включат „БДЖ Пътнически превози" като бенефициент по оперативна програма „Транспорт" и да се купят мотриси, които могат да развият тези скорост.

Водещи новини

Още новини