ЖП прелезите у нас сред най - охраняваните, но с най - много инциденти

  • 07 май 2013 08:25

  • 3195
  • 0
ЖП прелезите у нас сред най - охраняваните, но с най - много инциденти
© Булфото

България е на първо място в Европейския съюз по процент на охраняемите железопътни прелези, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура", информира Нова телевизия.

У нас местата, на които авто и железен път се пресичат са общо 788. 177 прелеза обаче все още са с ръчни бариери и се охраняват от хора.

Само от началото на годината у нас са станали 8 инцидента на жп прелези, при което двама души са загинали, а 6-ма са пострадали, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Най-често срещаните нарушения на прелезите са свързани с преминаването на автомобили при спуснати бариери или редовно задействана сигнализация, съобщаваща за приближаването на влак, както и счупване или удряне на самите бариери.

България е сред водещите страни с най-много инциденти на жп прелези. Данните отчитат, че при 90% от инцидентите на жп прелезите са виновни участниците в движението, пресичащи железопътните линии. Всеки инцидент на прелез носи риск за живота и здравето на пътниците. В повечето случаи се нанасят материални щети, блокира се движението на влаковете и се променя графикът им.

В международния ден за безопасност на жп прелезите отговорните институции призовават да бъдем внимателни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини