ГЕРБ, ТИМ, "ЛУкойл" и "Мултигруп" сред най - щедрите дарители на МВР

share

Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, "ЛУКойл", фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на "Мултигруп" и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков, пише в. "Сега".

Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени. Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами, разкрити от "Уикилийкс". Спонсори са държавни предприятия, закъсали общини и дори фалирали фирми.

Само за тази година полицията в Стара Загора има 237 спонсорски договора, във Варна и в Ловеч - по 233, в Пловдив - 328, а Столичната дирекция - 69 договора. Националните служби като ГДБОП и Гранична полиция разчитат основно на чужди донори.

Разследването на "Сега" бе направено по справки, изготвени от регионалните и централните служби на МВР след искане по Закона за достъп до обществена информация. То започна, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината министерството е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения. За сравнение - за цялата 2008 г. МВР е получило едва 2.8 млн. лв.

След разразилия се скандал от МВР спешно написаха правила за приемане на даренията, които ще се описват в специален регистър. Засега обаче в него няма нито една фирма. Служители на МВР прогнозираха, че регистърът едва ли ще бъде стартиран, защото дарителите масово отказват да бъдат огласени.

Разследването на "Сега" предизвика интереса и на Европейската комисия, която обяви, че приемането на дарения създава условия за разпъване на чадър над спонсорите. "Това е проблем, който ни тревожи. Ние сме го включили в техническата оценка и това може да се счита, че нарушава независимостта на полицейските разследвания", каза говорителят на ЕК Марк Грей. Едва тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че полицаите повече няма да приемат дарения, но пък ще бъдат компенсирани с още милиони от бюджета. Финансовият министър Симеон Дянков обаче смята, че МВР трябва да върне даренията и да управлява по-добре огромните си финанси.

Водещи новини

Още новини