Американците върнаха визата на Румен Петков

share

Бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков вече не е персона-нон-грата в САЩ, съобщава Бесове, позовавайки се на американското посолство.

Решението да му бъде върната отнетата преди три години виза бе взето от Държавния департамент след като стана ясно, че той няма да се кандидатира за депутат.

Американското посолство поднася своите извинения на Румен Петков за причинените му неудобства от временното отнемане на визата и приветства неговото мъдро решение да не се кандидатира за предсрочните избори - подчертава се в съобщението.

"С това решение Г-н Петков се нарежда сред доайените на българската политика, чийто управленски и парламентарен опит служи за пример не само в България, но и по света. Няколко престижни американски университета вече изразиха желание да поканят като лектор г-н Петков, който е изявен специалист в областта на противодействието на организираната престъпност. Г-н Петков вече е добре дошъл в Съединените Щати. Той ще получи пълно съдействие от посолството за получаване на работна виза по програмата за изявени учени, която му дава право да преподава в САЩ", съобщават от американското посолство.

В прессъобщението е цитирано и представително социологическо проучване, поръчано от американската мисия в София. В него Петков изпъква като най-духовития български политик.

Според социолозите, 70% от респондентите са отговорили на-въпроса: "Коя е най-запомнящата се духовитост на български политик?" с "Куйович, Муйович...".

Водещи новини

Още новини