Протестиращите теглят кредити заради изборите

Булфото
share

Кредити за партийно строителство и предизборна агитация ще теглят най-популярните лица на софийските протести Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев. Тримата няма да се кандидатират за депутати, но ще подпомогнат финансово явяването на партия от улицата на вота, информира Стандарт.

Тъй като до изборите няма време за учредяване на нова формация, водачите на бунта си харесаха за ракета носител Политическа партия "Движение за граждански контрол". Мандатоносител е Стефан Пеев. Формацията е създадена още през 1989 г. като изразител на гражданските идеи и първоначално е сред учредителите на СДС. Информационен пункт за събиране на подписи за регистрация в ЦИК откри вчера ДГК пред Народния театър "Иван Вазов" и в подлеза на Софийския университет. Протестиращите вече правят и десант по градове и села за набиране на парафи и дарения. Изборният кодекс иска 7000 подписа и 10 000 лв. депозит участие на вота.

28-годишната Йоана Иванова е единственото засега познато лице от улицата, което новата партия издига за 42-ия парламент. В петък Янко, Дончо и Ангел се зарекоха да вкарат в парламента най-малко 160 депутати. Щабът на прясната партия се оказа столична пицария. Всички подписи и дарения трябва да бъдат предадени в заведението "Мистър Пица" на бул. "Патриарх Евтимий" до 20 ч във вторник. В сряда изтича крайният срок за записване в ЦИК. Указанията са да се пита за резервация на името на Марияна Шаламанова. Има и банкова сметка за дарения.

Гражданите да отзовават депутати, премахване на политическите квоти в съдебната система, регулиране на енергийния пазар и приоритетно въвеждане на електронно правителство, са основните искания на партията на бунта. Инициативата на популярните борци срещу монополите в неделя бе подкрепена само от около 300 души, които се събраха пред Народния театър. Независимо от това обаче те обявиха, че ще съберат минимум 15 000 подписа.

В желанието си да участва на изборите улицата се разцепи на поне четири крила. Докато ДГК обясняваше готовността си за вота, на досегашния традиционен сборен пункт за протестите - ул. "Славянска 8" пред икономическото министерство, в 11 ч вчера имаше едва петдесетина души. Те бяха предимно възрастни хора, предвождани от Йоло Денев. Пенсионерите не подкрепиха ДГК пред Народния театър, а се отправиха към сградата на бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК. Там вече се бяха събрали около 200 представители на ВМРО. Към тях пък се присъединиха хората от палатковия лагер край парламента, бунтарите от Орлов мост и афиширащият се за техен лидер Янаки Ганчев. Те и пенсионерите категорично се разграничиха както от партията на Янко, Ангел и Дончо, така и от студентската група, чието лице в събота стана Христо Стоичков. Ганчев шумно недоволстваше, че студентите са му откраднали идеята за сбирка на протеста в зала "Арена Армеец". Хората му заподозряха, че зад инициативата се крие ГЕРБ и бившият премиер Бойко Борисов, който се опитвал да си създаде "фалшива опозиция".

Щаб в пицария обявиха, че правят и бунтовниците от палатките. Те преговарят със собствениците на заведението "Кривото" зад Софийския университет. Там имало свободно таванско помещение за партийните им нужди.

Четвърто крило протестиращи пък организира пресконференция, на която Антон Димитров от Граждански форум "Промяна" се разграничи от ДГК, Орлов мост и палатките и най-вече от сбирката в "Арена Армеец". Този кръг недоволни обявиха, че всъщност те са първите, които са се надигнали, без никой да ги организира, а сега са свидетели на "безпрецедентен опит на разбиване на протестиращите групи".

Водещи новини

Още новини