Армеец

Армеец

Застрахователно акционерно дружество “Армеец” е учредено на 9-и април 1996 година, с основни акционери - Министерство на отбраната, Държавен застрахователен институт, ЗПАД “Булстрад” и търговски дружества от системата на Министерство на отбраната.
С решение на Националния съвет по застраховане на 15 юни 1998 година, в съответствие с новия тогава Закон за застраховане, Застрахователно дружество “Армеец”, получава лиценз за извършване на застрахователна дейност.


През месец юли 2002 година "Държавният застрахователен институт" (ДЗИ) продава дела си в “Армеец”, който възлиза на 91.92% от капитала на дружеството на “Химимпорт” АД.
Министерство на отбраната и негови търговски дружества запазват акционерното си участие от 8,08 процента.

Тези промени слагат началото на различното, "новото" развитие на „Армеец”.

ЗАД „Армеец” получава лиценз за презастраховане през 2005 година

С решение на общото събрание през юни 2006г. дружеството сменя наименованието си на "Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество Армеец" и увеличава капитала си от 8 590 900лв на 15 019 000лв.

Годишното общо събрание на акционерите, състояло се на 21 май 2007 година, решава печалбата за 2006 г. в размер на 17 497 хил. лв. да се разпредели, като след заделяне на законовите резерви, с печалбата да се увеличи капитала на дружеството.
Капиталът на застрахователя се вдига от 15 019 000 лв. на 30 766 000 лв.

През 2008 година ЗАД „Армеец” получава разрешението от Комисията за финансов надзор за осъществяване на дейност на територията на Европейския съюз.

През 2010 година Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди дългосрочния рейтинг за способност за изплащане на искове на ЗАД „Армеец” iBBB (перспектива: стабилна) и краткосрочен рейтинг ia-3.

ЗАД „Армеец“ има двустепенна система на управление, състояща се от Надзорен съвет и Управителен съвет. Надзорният съвет се състои от трима членове и избира Управителен съвет.
Управителният съвет от своя страна с одобрение на Надзорния съвет избира изпълнителните директори.

Председател на Надзорния съвет е Никола Мишев, представител на „Химимпорт” АД. Негови членове са проф. Нансен Бехар, Георги Константинов, представител на „Централна кооперативна банка” АД, Ивайло Дончев, Сава Стойнов и Тихомир Атанасов.

Днес „Армеец” е вече утвърдена и добре позната марка на българския пазар. ЗПАД "Армеец" има изградена клонова мрежа в цялата страна.

Новини

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?