Конско месо внесено и в България

share

Месо от заклани в Румъния коне е изнесено през 2011 г. в България, пише в. "Сънди телеграф", цитирани от 24 часа. Публикацията е по повод скандала с откритото конско месо от Румъния в лазаня във Великобритания, обявена за телешка.

Шефът на агенцията по храните Йордан Войнов заяви, че няма данни конско месо от Румъния да е продавано на българския пазар. Не е получавано и предупреждение по системата на ЕС за обмен на данни за опасни храни - RASSP. В България няма традиции да се консумира конско месо, ние сме износител на известни количества към Италия, обясни Войнов. Преди да бъде затворен, в "Меком" в Силистра е имало практика да се колят коне от Румъния, които после се изнасяли.

През 2011 г. ЕС забранил износа на живи коне от северната ни съседка. Така съюзът се опитал да спре разпространението на своя територия придобилата размери на пандемия в Румъния заразна конска анемия. Тази болест е известна още като блатна треска или конски СПИН. Тогава фермерите на север от Дунав започнали да изнасят замразено или охладено месо от коне. Така през 2011 г. зад граница заминали 6779 милиона тона конско месо - замразено или охладено. То било предназначено за преработка в България, Италия, Франция и Белгия.

Конете все още са изключителни популярни и необходими в селските райони на Румъния. Те биват използвани за теглене на каруци и плугове. В момента в селското стопанство на съседите ни отвъд Дунава са заети 760 000 коне. Но когато един фермер престане да се нуждае от своя кон, той обикновено го продава за износ в страни, където месото му е алтернатива на агнешкото, телешкото или свинското. До забраната на ЕС румънски фермери продавали в чужбина по 10 000 коне годишно

Водещи новини

Още новини