Фандъкова получи Поздравителна нота

share

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи Поздравителна нота от конгресмена Кенеди, предоставена чрез „Център за психологически изследвания". Отличието връчи Д-р Еллън Гринберг, член на Международния борд на движението на хората с увреждания и се присъжда за работата на кмета на София с хората с увреждания и с особен фокус към менталното здраве на хората с увреждания.

На срещата бяха дискутирани настоящите проекти за работа по приоритетите на Конвенцията на ООН - партньорство за услуги, достъп и използване на силата на гражданските идеи.

Към настоящия момент на територията на София са разкрити различни социални услуги в общността за деца и възрастни с ментални и психически увреждания. Работят седем броя Дневни центрове, два от които са за деца с увреждания. Основните цели са превенция на изоставянето на деца с увреждания и подпомагане за успешната им интеграция в обществото. Основната насока на рехабилитационните програми е насочена към минимизиране на рисковете, които съпътстват менталните и психични заболявания. Дневна и седмична грижа се предлага в Дом за деца и младежи от 3 до 18 години с умствена изостаналост „Дъга". Социален учебно професионален център „Княз Борис І" (СУПЦ) предоставя професионално обучение / квалификация / и преквалификация на младежи с увреждания и подготовката им за самостоятелен живот. Към социалния център (СУПЦ „Княз Борис І" ) е разкрито и „Преходно жилище" с капацитет осем места. В него младежи с увреждания, последен курс на обучение в СУПЦ, се подготвят за самостоятелен живот в обществото.

Изградени са и две Защитени жилища за възрастни с психични увреждания - Защитеното жилище е социална услуга предоставяна в общността. Дейностите, които се предлагат са насочени към преодоляване на социалната изолация.

Столична община съвместно с Фондация „Глобална инициатива в психиатрията - София" предоставя услугата социален асистент на 46 лица с ментални увреждания. Проектът е на стойност 15 000 лева и приключи през декември 2012г. През 2013 г. ще бъде осигурена устойчивост на проекта с подкрепата на Столична община.

Предоставят се услуги и на хора от аутистичния спектър. Това е Център за социална интеграция и рехабилитация за лица от аутистичния спектър, който има за цел да предлага услуги и специализирана грижа за лица - деца и младежи с проблеми в развитието от аутистичен спектър.
 

Водещи новини

Още новини