Мъж запали бюлетина в София

МВР
share

Няма нарушения, които да влияят на спокойното провеждане на Националния референдум. На територията на страната не са регистрирани тежки криминални престъпления. Това съобщи на брифинг в Министерството на вътрешните работи комисар Милчо Енев, заместник-директор на ГД "Национална полиция".

Няма съставени актове за установени административни нарушения по реда на Закона за административните нарушения и наказания и Изборния кодекс. Няма издадени наказателни постановления, както и образувани досъдебни производства за престъпления по чл. 167 до чл. 169г от НК или други престъпления, свързани с произвеждането на референдума. Към 14:30 ч. са съставени 127 протокола за полицейско предупреждение по чл. 56 от ЗМВР.

На спешен тел. 112 са подадени три сигнала за извършени нарушения на обществения ред във връзка с произвеждането на референдума - на територията на ОДМВР-Благоевград, Враца и Хасково. При извършените проверки е установено, че два от сигналите в областите Враца и Хасково са недействителни. Сигналът за област Благоевград е предаден на РИК-Благоевград, откъдето извършват проверка и до момента не е искано съдействие от служители на МВР.

След получен сигнал от медия, че в кв. ”Столипиново” на Пловдив се провежда агитация на чужд език от автомобил е извършена проверка. Установено е, че става дума за търговска дейност, съобщиха от полицията. На търговеца е съставен предупредителен протокол по чл. 56 от ЗМВР.

Във връзка със сигнал, подаден от Районна прокуратура - Варна, че има незаконна агитация в кв. „Владиславово” и възпрепятстване на гласуването, при проверка от органите на МВР не са установени нарушения.

По получени четири сигнала за нарушаване на конституционни права на гражданите във връзка произвеждането на референдума на територията на СДВР, от извършените проверки е установено, че два са недействителни. За третия сигнал е уведомена местната администрация за вземане на отношение, по компетентност.

С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан 54-годишен мъж, запалил бюлетина в 49 СОУ. Установено е, че той е извършил същото деяние по време на произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент.

Няма регистрирани инциденти със служители на МВР и случаи на възпрепятстване изпълнението на служебните им задължения във връзка с произвеждането на националния референдум.

От СДВР и ОДМВР на СИК, РИК, ЦИК е оказано съдействие при пет случая на територията на столицата, Бургас, Кнежа, област Плевен, Монтана и село Малево, област Смолян.

Към 15:30 ч. са издадени 35 удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и паспорти на български граждани.

Осъществява се непрекъсната и ефективна охрана на районите на ГПУ и ГКПП.

От 06:00 до 15:00 ч. на спешен телефон 112 са регистрирани 77 сигнала, свързани с произвеждането на референдума. Тринадесет сигнала са насочени за спешно реагиране от ГДНП, ГДПБЗН и Спешна медицинска помощ. Три сигнала са насочени за проверка към Столична община и един - към Агенция „Пътна инфраструктура”. Останалите шестдесет сигнала са консултации във връзка с произвеждането на референдума.

По информация на ВКП е отказано образуването на досъдебно производство от Районна прокуратура – Ботевград по сигнал на кмета на община Ботевград поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

За село Кремена, Враца, има подаден сигнал, че кметът на селото е правил агитация. Извършена е проверка, сигналът не е потвърден, предаде репортер на Novini.bg.

За село Ябълково, Хасково, на спешен тел. 112 има сигнал, че в секцията, в която се гласува, няма полицейска охрана. В отговор на подадената информация лично шефът на полицията в Хасково се е явил на мястото. Той е установил, че охраната изпълнява функциите си.

Мъж запали бюлетина в столицата в знак на протест срещу липсата на правосъдие в страната. Смята се, че това е активист, който в края на миналата година протестира пред сградата на ВСС.

Получен е и сигнал, че в една от избирателните секции мъж с психични проблеми е направил опит да пусне в урната лист, изписан с религиозен текст.

Водещи новини

Още новини