МРРБ се оплака от „селективно вадене на факти” около къмпинг "Корал"

share

От „селективно вадене на факти” около скандалната сделка за къмпинг „Корал” се оплакаха от регионалното министерство, съобщи Нова телевизия.

На къмпинг „Корал” се намира един от последните десет останали диви плажа в страната. В последните дни на 2012 г. обаче Община Царево е подписала строителни разрешения, даващи „зелена светлина” за превръщането на къмпинга в огромен ваканционен комплекс.

При проверка на ДНСК обаче се оказа, че издадените разрешителни са незаконни.

Заради засиления обществен интерес по казуса, от Министерството на регионалното развитие и благоустройство предоставиха хронология на фактите. Оттам смятат, че в случая има интерпретация на факти, която цели обслужване на партийни интереси.

Според справката на МРРБ териториалният устройствен план на Царево е от 1989 г. През 2004, 2005 и 2006 г. Общината одобрява три подробни устройствени плана за имоти, намиращи се на територията на общината и попадащи в местността, в която е разположен плаж „Корал“.

През юли 2010 г. от регионалното министерство подават три жалби срещу заповедите на кмета на Царево, тъй като те не са били докладвани във ведомството.

Съдът в Бургас обаче оставя без движение трите жалби с мотив, че те не са подписани лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а от процесуален представител.

През август 2011 г. съдът прекратява делата по две от жалбите, а ведомството ги обжалва. Съдът обаче отново ги отхвърля.

Докато се водят съдебните дела, през 2010 г. тогавашното ръководство на Община Царево одобрява инвестиционните проекти по въпросните подробните устройствени планове.

В началото на тази година разрешителните за строеж в два имота, граничещи с плажната ивица, са отменени.

Според МРРБ отменените разрешения за строеж са незаконосъобразни, тъй като одобрените проекти са загубили правно действие, не са актуализирани, не е осигурено присъединяването на строежите към общите мрежи на техническата инфраструктура, а за Ваканционното селище не са проведени изискващите се процедури по екологичното законодателство.

Водещи новини

Още новини