България е първа в ЕС по ръст на продажбите на коли

share

България отчита най-висок ръст в продажбите на леки автомобили в целия Европейски съюз.

В последния месец на миналата година броят на новите коли у нас се е повишил с над 64 на сто, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Така, след като през декември 2011 г. в България са продадени около 1200 нови возила, в последните 30 дни на 2012 г. броят им е бил близо 2000, пише "Монитор".

За цялата изминала година ръстът е значително по-скромен. В периода от януари до декември 2012 г. продажбите са нараснали с 1,6 на сто до 19 420. С това броят на новите коли, излезли от салоните на търговците, се е увеличил с над 300 автомобила спрямо 2011 г.

С оглед на данните за целия Европейски съюз обаче резултатът на родните дилъри изглежда добър. Обявените нови регистрации, които са показателни за продажбите на коли, подчертават колко остра е кризата на европейския автомобилен пазар на фона на дълговите проблеми на континента.

Едва 8 страни в рамките на общността, сред които и България, са отчели ръст на вътрешния пазар. Така за цялата минала година в ЕС са продадени малко над 12 милиона нови возила, което е спад с 8 на сто спрямо отчетените през 2011 г. над 13 млн. автомобила. Тревожен факт за сектора е, че във всеки един от 12-те месеца на 2012 г. има намаление на продажбите. С тези резултати пазарът на леки коли на Стария континент отчита най-слабата си година от 1995 г. насам, заявиха от асоциацията на производителите.

Сред 19-те страни, в които продажбите се свиват, най-лоша е статистиката при комшиите от Гърция, където спадът е от 40 на сто. Подобно е положението в друга закъсала страна – Португалия. С една четвърт се свива търговията в Кипър, а в Италия и Румъния с една трета.

Традиционно големи пазари, като Германия (-2,9%), Испания (-13,4%) и Франция (-13,9%), също отчитат спадове.

През миналата година сериозен ръст на продажбите, за какъвто експертите считат двуцифрен скок, е регистриран само в Унгария и Естония – съответно 17,6 и 12,5 на сто.

Германия остава най-големият пазар на континента с над 3 млн. продадени автомобила, следвана от Франция с 2,2 млн. и Италия с 1,7 млн. закупени нови возила.

Водещи новини

Още новини