"Топлофикация" одрусала репортер на "Труд" с 473 лв. за 47 кв.м.

share

73,74 лв. струва отоплението за декември на гарсониера от 47 квадрата според столичната топлофикация. Ужасяващо високата сметка е получил репортерът от “Труд” Светослав Метанов , собственик на жилище в бл. 348 в жк “Младост”. Това става броени дни след като кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди проверка на всички съмнителни сметки за миналия месец.

Сравнението с декември 2011 г., когато за отоплението на същата гарсониера са платени 160 лв., показва увеличение от 195%. Това е около 9 пъти повече от официално обявената разлика от 21% между сметките от декември 2011 и декември 2012 г., пише вестникът.

Гарсониерата се намира в 14-етажен блок, чийто топлинен счетоводител е “Директ”. От офиса на фирмата пожелаха първо да видят фактурата, за да коментират откъде идва разликата. Домоуправителят на блока е подал устна жалба в столичната топлофикация. Оттам са прехвърлили топката към топлинния счетоводител с обяснението, че през декември общата консумация на сградата е била 140 мегаватчаса топлоенергия и тази информация е подадена на “Директ”. Топлинният счетоводител обаче е отчел и разпределил двойно повече топлоенергия между абонатите.

В столицата не липсват и други аномалии. В блок в “Дружба 2”, в който апартаментите имат индивидуални топломери, засичани всеки месец от топлинния счетоводител “Бруната”, е получена декемврийска сметка от 198 лв. За предишния декември същото жилище е платило 130,93 лв., т.е. разликата е 53%, а консумацията е била абсолютно същата, оплака се собственикът на апартамента. Шефът на “Бруната” Николай Жечков обаче не се усъмни в изчисленията. Според него най-вероятно това са показанията на самия уред, а като се пресметне и увеличението на цената на парното с 12% от края на 2011 г. до края на 2012 г. било нормално разходът за отоплението да се е повишил с толкова.

Водещи новини

Още новини