Евдокия Манева: Трябва да се увеличат глобите за нередности при търговия със скрап

share

Глобите за нарушителите при търговията със скрап, които сега са от 30 000 до 100 000 лева, трябва да са по-високи, за да ги респектират.

Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по повод исканията на търговците на скрап. Абсурдно е искането за намаляване на глобите за нарушителите при търговията със скрап, допълни тя. Според Евдокия Манева е неоснователно и искането на събиращите и рециклиращи метал организации, да се намалят банковите гаранции, даващи право на работа. При обсъждането на закона намалихме разчетените от нас банкови гаранции пет пъти в резултат на исканията и преговорите с бизнеса, подчерта тя. Сумите на банковите гаранции покриват рисковете, които създават фирмите, работещи в тази област и последиците, които могат да възникнат от техни нарушения, поясни заместник-министърът.

Новият Закон за управление на отпадъците беше обсъждан година и половина преди да се приеме. Няма закон, който толкова дълго да е обсъждан с бизнеса и в него да са отразени толкова много от предложенията му, коментира Манева по повод исканията за промяна в Закона за управление на отпадъците. По думите й прогнозите на бранша, че в резултат на рестрикциите от пазара ще изчезнат половината фирми и ще се увеличат кражбите до момента не са се сбъднали. Това са твърденията на един отрасъл, който е подложен на сериозен контрол и не е свикнал да работи съгласно правилата, не желае да спазва нормите и иска да се върнат старите правила, каза тя.

Водещи новини

Още новини