Манева: Ще рециклираме 50% от генерираните биологични отпадъци

  • 19 април 2013 09:18

  • 1038
  • 0
Манева: Ще рециклираме 50% от генерираните биологични отпадъци
©

България ще успее да изпълни поставената цел за рециклиране на 50 на сто от генерираните биологични отпадъци в страната през тази година. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, предаде БТА.

На открит тази седмица в София международен семинар за управление на биоотпадъците, Бартош Жамбрицки от Главна дирекция "Околна среда" към Европейската комисия заяви, че България трябва да положи сериозни усилия за значително намаляване на биоразградимите отпадъци. Той посочи депонирането като най-лош метод за тяхното управление и подчерта, че държавите членки на
Европейския съюз трябва да създадат национални стратегии за ограничаване на биоразградимите отпадъци.

Според европейската директива за отпадъците, биологичните отпадъци са биоразградимите отпадъци от паркове и градини, хранителните и кухненски отпадъци от домакинствата, ресторантите, заведенията за обществено хранене, търговските обекти и хранително-преработвателните предприятия. Предвижда се разработването на национален план и конкретна стратегия за управление на биоотпадъците в програмния период 2014 - 2020 г., със заложени цели, мерки и отговорности, коментира Евдокия Манева. Към момента стратегия за биоотпадъците има в най-обобщен вид.

В много населени места вече се изграждат инсталации за рециклиране на биоотпадъците. Домашните компостери също са възможност и мярка, която МОСВ ще прилага, вече направихме няколко експеримента като раздадохме подобни съоръжения, отбеляза заместник-министърът. Това ще продължи да се поощрява, Столична община и в момента продължава да го прави, надяваме се на участието на населението, особено в малките градове и селскостопанските райони, каза още Манева.

Потърсена за коментар Теодора Желева - началник на отдел "Управление на битовите и строителни отпадъци" в МОСВ, заяви, че към момента в страната се генерират годишно около 1,6 млн. тона биоотпадъци. Има две работещи инсталации за механично-биологично третиране, с които могат да се третират и биологичните отпадъци. Едната работи от 2009 г. в Пловдивско и има капацитет 125 хиляди тона годишно, а другата е във Варненско, функционира от 2011 г. и има дневен капацитет за преработка от 450 тона.

Чисто математически изпълняваме целите си за 2013 г. за рециклиране на 50 на сто от биологичните отпадъци, посочи Желева. По думите й предстои влизането в експлоатация и на други инсталации, финансирани по оперативна програма "Околна среда". Ще бъдат изградени около 18-20 съоръжения за компостиране на зелени отпадъци, има проект за сепарираща и компостираща инсталация в Силистра, а до година и половина трябва да заработи и голямата инсталация в София за компостиране и анаеробноизграждане, посочи експертът на МОСВ. Няма никаква опасност да не бъдат изпълнени целите за отклоняване на биоразградимите отпадъци от депата, коментира и Желева.

Последвайте канала на

1038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини