Проф. Чуков: Има натиск върху България

share

"Има натиск по отношение на България, тъй като знаете, че от това как ще се произнесе страната ни ще има проекция върху ситуацията в Близкия Изток", каза анализаторът Боян Чуков в предаването "12+3" по БНР по отношение на това има ли натиск към България за посочването на Хизбулла за виновник за атентата в Бургас.

Чуков подкрепи и коментара на един от американските сенатори републиканец, че идват лоши времена за Израел и проблемът със Саудитска Арабия също излиза на първи план.

"Да не забравяме, че в последно време емирът на Катар е много активен. Той обяснява, че е пряк потомък на пророка Мохамед, а камиларите от Саудитска Арабия, които известно време са били и крале на държавата, нямат тази стойност като него, което означава, че новият екип в САЩ, който се занимава с отбрана, разузнаване и външна политика, включва План Б за Близкия Изток. Би трябвало да ни говори и самият факт, че преди два дни министърът на енергетиката в Иран съобщи, че се събират със сирийски партньори и с други партньори за строителството на газопровода Иран–Сирия, което означава, че има някакви договорки, което означава, че е много вероятно във външната политика на САЩ да има рязка смяна на посоката и в критична ситуация ще изпаднат Израел, Саудитска Арабия, а звездата ще бъде Катар и съответно САЩ в близко бъдеше ще преформатира своите акценти в Близкия Изток. Основни играчи там ще станат Катар и Иран, колкото и парадоксално да звучи това към този момент", обясни още Чуков.
 

Водещи новини

Още новини