Армията сменя оръжието през 2014 г.

share

Бъдещето на българската отбранителна технологично-индустриална база разискваха министри от правителството, представители на военно-промишления комплекс, международни отбранителни институции, висши военни.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че в момента се разработва държавно временен план, в резултат на който ще се освободи ресурс от суровини и материали, които сега фирмите са задължени да поддържат. По плана ще се поддържа готова продукция, а не както сега суровини и материали и в случай на нужда тя ще бъде продавана и своевременно възстановявана.

Планът се очаква да бъде готов в края на годината и ще бъде секретен. Ангелов изтъкна че планът е огромна заслуга на правителството. "Нашето правителство не само е първото, което разработва стратегия за развитие на отбранителната индустрия но е първото, което се зае с тази отлагана от всички предишни правителства задача."

Ангелов каза още, че към 2014 г ще започне подмяна на въоръжението. Той изтъкна, че приоритет на министерството ще бъде развитието на българската отбранителна индустрия. Той подчерта, че трябва да бъде създадена нова среда за функциониране на отбранителната индустрия.

Според икономическият министър Трайчо Трайков на 70% е изпълнен ангажиментът за намаляване на административната тежест на бизнеса. Определени са приоритетните области за развитие с идеята да се създава повече добавена стойност и частта на икономиката, свързана с иновациите от 25 % да се увеличи на 45% ( колкото е средното за ЕС.)

В това отношение отбранителната индустрия е изключително перспективна, подчерта Трайков. Джон Матюс от Европейската агенция по отбрана изтъкна, че една ефективна европейска отбранителна политика зависи от силата на индустриалната база, а силата на европейската индустриална база зависи от националните индустриални структури.

Водещи новини

Още новини