Фирми получиха половин милион лв за наблюдения на зодиакалната светлина

share

Науката, която трябва да гарантира светло икономическо развитие на страната, се оказа, че се прави от консултантски къщи, фондации, асоциации, творчески сдружения и съюзи. Вузовете и БАН са нещо като фон. Поне това се вижда от финала на скандално прочутия конкурс за 14 млн. лева на фонд “Научни изследвания”, пише Труд.

В интервю за вестника проф. Мирослава Кортенска, член на Изпълнителния съвет на фонда, публично предупреди за нередности в процедурата и източването на сумата. Сега от 1200 проекта са класирани 95, а почти 50 от тях са на фирми. Според условията на конкурса фирми могат да участват, но задължително трябва да имат научен капацитет, изследователска база и шеф на екипа да е хабилитирано лице. “Дават на колегите по 1000 - 2000 лева и те си дават името, а всеки знае, че в България няма фирми с развойна дейност”, коментираха вчера от ръководството на БАН.

Фирмата “Спейс Рисърч”, ръководена от Хорхе Америко Нейков, в съдружие с “БУЛКЮБ” ЕООД, е поверила на доц. Валери Голев от Софийския университет фундаменталното изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път. Срещу това фонд “Научни изследвания” ще плати на фирмите 480 000 лева, а не на СУ, където той работи. Друга компания ББК ООД, която официално според системата ДАКСИ се занимава със строителство и проектиране, е спечелила проект за 190 000 лева за геотермална енергия. Тя се представлява от бизнесмените Георги Георгиев и Вилхелм Краус (бивш зам.-кмет на София и бивш транспортен министър в кабинетите “Софиянски” и “Костов”). Двамата не са хабилитирани лица, но са си наели за целта гл. ас. Радослав Орански от БАН.
“Грунд 1” ООД на проф. Божидар Божинов, който нашумя с идеите си за укрепване на свлачище в Червен бряг преди време, сега е спечелил 260 000 лева по проект за опазване на сгради и съоръжения при подземно строителство. Вероятно професорът има екип, но в ООД-то му фигурира само още един човек - Тодорка Божинова.

Сдружение “Път на творчеството” с пловдивска регистрация е класирано за изработването на осмотичен двигател и ще получи 350 000 лв. Класирани са проекти на Нова консултантска компания, на фондация “Тракия”, на “Е ЕС Консултинг”, ЛОРЕН ЕООД и дори на ОМДА - ЕООД, чийто научно изследователски център се намира в блок в “Люлин”. Всъщност зад последната фирма стои известният български политик либерал Петко Симеонов. Той е одобрен да получи 160 000 лева за “запазване на народната памет в периода 1989-2001 г.”. Във фонда са оценили и труда на младите учени. Неизвестно защо обаче те не кандидатстват от името на университетите и научните институти, в които са, а със своя фирма - ВИСЕНСИ ООД. Тя е учредена от Христо Лавчиев и Стилиян Георгиев. Лавчиев придоби по-голяма известност като един от водачите на младежката организация “Когито” и с редовните си акции с носене на тикви пред парламента . Сега фирмата им е класирана за проекта “Изследване на възможностите за идентифициране на киберзаплахи и тяхната връзка с поведенческата динамика на потребителите в домовете на бъдещето”. Лавчиев обаче работи заедно с института по информационни технологии и колежа по пощи.

Сред класираните проекти има такива на болници, библиотеки, дори за откриване на изложби и т.н. Неизвестната в научните среди фондация “Развитие и реализация на обществения ресурс”-“ЛОРЕН” ЕООД получава 250 000 лева. Парите са за “идентифициране на проблема насилие и регулацията му в съвременното българско общество. Ролята на образователната система за превенция на насилието”.
 

Водещи новини

Още новини