Коп: Младите учители имат изключително благотворно въздействие върху учениците

share

Днес "Форбс" и международната организация "Заедно в час" с подкрепата на Европейската комисия организират конференция на тема "Равен достъп до качествено образование". Целта на тази конференция е да насочи общественото внимание към факта, че 40% от 16-годишните българи са функционално неграмотни.

Проблемът е ужасяващо голям. "Функционално неграмотни" означава, че тези младежи не могат да прочетат чисто един текст и в последствие да го възпроизведат. Това обясни в предаването "Денят започва" на БНТ Веселин Димитров, заместник-главен редактор на сп. "Форбс" - България. По думите му, това явление се отразява пагубно на икономиката на страната. На днешната конференция ще представим доклад за инвестиции в образованието, от които скокът на БВП на България ще скочи с 1-2 процента. Макар материята да е сложна, се приема, че инвестиция в образованието се възвръща с десет процента годишно, обясни Димитров. България като процент от БВП инвестира не по-малко в образованието от другите държави, но някъде нишката се къса, допълни той.

Идеята на "Заедно в час" и всички 25 програми в мрежата е всички държавни лидери да бъдат уведомени, ако в страната им има подобен проблем с неграмотността, и агресивно да се постъпи за това завършилите образование да бъдат "заедно в час", обясни Уенди Коп, основател и директор на глобалната мрежа "Teach for all". Привличат се млади учители, които да преподават поне две години в проблемни училища. "Заедно с час" е нова инициатива и тече едва за втора година, но възприема модел, който се практикува от 20 години в САЩ и 10 години в Обединеното кралство. Младите учители имат изключително благотворно въздействие върху учениците и другите учители в училището, каза Коп.

По думите на Димитров, целта на днешната конференция е да бъдат поставени ясни цели, които биха били постижими в рамките на една година. Година по-късно ще се съберем, за да видим кои цели сме постигнали, каза той.

Водещи новини

Още новини