Министър Цоков: Необходимо е съкращаване на учебните програми с 30%

БНТ
share

За мен е празник, в моето семейство има учители. Цял живот работя с учители. Желая на всички учители, ученици, родители да бъдат здрави, спокойни, да бъдат всеотдайни, за да се постигнат по-високи успехи в образователната система. 58 хиляди са първокласниците тази година и започват едно страхотно приключение в света на знанието и науката. Нека да бъдат любопитни и щастливи с това, което научават, подкрепяни от своите учители. 

Това заяви министърът на образованието Галин Цоков в ефира на БНТ. Днес 720 000 ученици ще прекрачат училищния праг.  

Тази година осигурихме безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас за общообразователна подготовка, изтъкна Цоков. 

По отношение на идеята дали да се използват или не телефони в клас, министърът каза, че според Закона за училищното и предучилищно образование има такава забрана за използване на телефони по време на учебния процес и уточни: "В правилниците на много училища има конкретни текстове, свързани с това как се оставят телефоните в съответния учебен час. Всъщност това е една дискусионна тема във всяко едно общество. И аз съм по-скоро за този модел, към който се придържа Франция и трябва да се изпробва в определен брой училища как ще се отрази на такава пълна забрана."

Честит първи учебен ден! 58 000 първолаци прекрачват училищния праг

Ние сме около средното ниво в рамките на дигитализацията. Трябва да се намери начин за смислено използване на технологиите в класните стаи и извън нея. Разработихме визия как да се използва дигитализацията, която ще оставим на следващия редовен кабинет, добави образователният министър. 

"Ще поставим на обществено обсъждане визия за промяна в учебните програми. Те са прекалено натоварени, не остава време за практически часове, за прилагане на уменията на учениците", обясни Цоков. По думите му учебните програми трябва да бъдат съкратени с 30%. 

Нашата образователна система е добра по отношение на даване на знание и умения на учениците, смята той. 

Преди няколко връчихме националните дипломи на 120 ученици, завършили с пълен отличен, не само в дипломите, но и на Държавния зрелостен изпит. Тези хора са нашето бъдеще. Ние сме превърнали НВО в приемен изпит. Те не се правят да оценят конкретния ученик. НВО трябва да се отдели от евентуални приемни изпити, посочи още министър Цоков. 

Водещи новини

Още новини