Министър Цоков: 13 български висши училища участват в инициативата "Европейски университети"

  • 13 септември 2024 12:39

  • 226
  • 1
Министър Цоков: 13 български висши училища участват в инициативата "Европейски университети"
©

Пет нови български висши училища се включиха в алианса на европейските университети и това са Великотърновският университет, Русенският университет, Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, и Бургаският свободен университет. С това броят на пълноправните парньори от българска страна в алианса на европейските университети е вече 13 - десет държавни и три частни висши училища. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елисавета Белобрадова за предприетите действия от Министерството на образованието и науката (МОН) за участието на българските висши училища в инициативата "Европейски университети".

Още от началото на инициативата "Европейски университети", която е на Европейската комисия, България и МОН активно се включват в предоставянето на възможност на българските университети да участват в консорциуми от европейски университети, отбеляза министърът.

Той каза, че се продължава и добрата традиция, която е още от 2020 г., да се съфинасира участието на българските университи, като има възможност за 20 процента съфинасиране на държавните висши училища. В момента е разработен проект за национална програма, която е на вътрешноведомствено съгласуване, за това тези 20 процента да се поемат от такава национална програма за висше образование, за да има още по-голяма устойчивост в участието на българските висши училища в алиансите на европейските университети, обясни министър Цоков.

НА ЖИВО: Главчев няма да уволнява областни управители: Всички изпълняват своите задължения

С този процес е свързан и въпросът за европейската диплома, който беше "издигнат от българския еврокомисар Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария, аз имах и среща с нея в МОН преди няколко месеца, на която дискутирахме възможностите на българското висше образование да се адаптира към изискванията на една такава европейска диплома и проблемите, които има пред нашите висши училища, за да се включат в този процес", каза образователният министър.

Министър Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на добави, че е имало няколко срещи с различни висши училища и съобщи, че през следващата седмица в София ще се организира голяма международна конференция. На нея ще се дискутират проблемите, свързани, включително, с европейската диплома и с възможностите за европейска образователна степен във висшето образование.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
226 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Христо

2024.09.13 | 13:32

1
Какъв европейски университет е Русенския университет? Ами то само името му е университет, а иначе е едно средно професионално училище с полуграмотни випускници.

Добави коментар

Водещи новини