Министър Цоков: Двойно се увеличава финансирането на българските експедиции и проучвания в Антарктида

  • 26 юли 2024 13:08

  • 213
  • 0
Министър Цоков: Двойно се увеличава финансирането на българските експедиции и проучвания в Антарктида
© МОН

Осигурено е двойно увеличение на финансирането на българските експедиции и проучвания в Антарктида. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на при честването на третата годишнина от придобиването на научноизследователския военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК).

„В момента се изпълнява второто издание на програмата за полярни изследвания, като за периода 2022 – 2025 г. е осигурено двойно по-голям бюджет спрямо предходния период“, посочи министър Цоков. За трите години по програмата се предоставят почти 11 млн. лева за научни проучвания на Антарктида и Арктика.

Научноизследователският кораб представлява допълнителен модул на Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски“, създадена през 2018 г. Обектът е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура, която се финансира от Министерството на образованието и науката. В консорциума ѝ участват Софийският университет "Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт.

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

С придобиването на кораба се отвори нов хоризонт и потенциал за разширяване на научните изследвания. С негова помощ не само се изпълняват научни проекти в Южния океан, но и се подпомага логистично строежът на нова модерна лаборатория на о-в Ливингстън, където е ситуирана Българската антарктическа база, стана ясно по време на събитието. Министър Цоков отбеляза, че страната ни планира да отдели и сериозни средства за новата лаборатория.

„Включването на военния кораб в полярните изследвания повиши значително качеството на научната работа не само на българските изследователи, но и на чуждестранните“, посочи министърът. Проучвания се правят основно в областта на геологията, геофизиката, биологията, медицината и екологията.

Още от създаването на базата МОН последователно и устойчиво финансира реализацията на българските антарктически експедиции. Основно подкрепа се предоставя по две линии – чрез Националната програма за полярни изследвания (НППИ) и чрез Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ), съобщават от пресцентъра на МОН.

„Радвам се да видя, че има толкова много хора, които са посветени на мисията за Антарктида. Благодарим за Вашата всеотдайност. С всяка експедиция вие, полярниците, споделяте важни научни резултати, които допълват данните за глобалните изменения на климата“, посочи министърът и увери, че подкрепата от страна на министерството ще бъде продължена.

Научноизследователският кораб се стопанисва от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини